Lim i Bistrica mrtve rijeke

Stanje biodiverziteta u Bijelom Polju nije na zadovoljavajućem nivou, a izrada Lokalnog akcionog plana zaštite biodiverziteta prvi je korak ka rješavanju tog sistematskog problema, istakao je sekretar Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović na centralnoj javnoj raspravi o nacrtu tog dokumenta.

      Javnoj raspravi su pored zainteresovanih o ovoj tematici prisustvovali i učenici ovdašnjih srednjih škola, a vođeno je dosta polemike, ali i izrečeno dosta teških riječi upućenih na račun zagađiva: mesnih industrija, farmi kokošaka, ali i koncesiionara, koji se bave eksploatacijom šljunka. Istaknuto je da otpad i smeće u koritima i na obalama rijeka predstavljaju pravi zločin prema prirodi.
Radna grupa za izradu Lokalnog akcionog plana uradila je presjek trenutnog stanja biodiverziteta i ovim dokumentom smo definisali sve tzv. crne ekološke tačke na teritoriji opštine, načine njihove sanacije i dugoročnog rješavanja-saopštio je Ćorović.
Sportski ribolovac Isad Bošnjak kaže da je stanje sa bjelopoljskim rijekama alarmantno, i da u njima nema flore ni faune.
Da se sad uzme uzorak ovo malo riba što je u Limu i Bistrici ostalo vidjelo bi se da one nijesu za jelo.Korita i obale Lima djeluju zastrašujuće, a ribu ne samo što truju zagađivači, nego ih ubijaju strujom, ali i raznim otpadom. Sigurno da je Lim u najtežoj situaciji u Crnoj Gori. U fazi je raspada, i samo zato što je snažan još uvijek ovim pojavama odolijeva-kazao je Bošnjak.
Advokat Muamer Suljević, takođe sportski ribolovac, istakao da se moraju pod hitno preduzeti mjere da se spasi ovo što se još spasiti može.
Puno je tajnih cijevi koje u Lim ispuštaju sve i svašta. Na ovaj način se ubija Lim, a ribe praktično nema. To što je bilo vratilo se u Berane ili Brodarevo. Lim je postao praktično pokretna deponija- rekao je Suljević i predložio da lokalna uprava pod hitno formira službu koja će se baviti zaštitom Lima, Bistrice i Ljuboviđe.
Da se pronađu i procesuiraju zagađivači, uradi katastar njihovih imena, i onda u saradnji sa komunalnom policijom da se očiste rijeke i kazne nesavjseni, koji rade protiv rijeka. Naravno, neophodno je da se stalno vrši ispitivanje zagađenosti Lima-zaključio je Suljević.
Članovi radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana zaštite biodiverziteta Bijelog Polja su Jasmin Ćorović, prof. dr Danilo Mrdak, prof. dr Miloje Šundić, prof. dr Dušan Bugarin, prof. Tomo Tomović, Milorad Rmandić i Željko Madžgalj.
Javna rasprava o ovom dokumentu trajaće do 20. marta.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor