Lani najveći priliv investicija iz Kine

Crna Gora je 2020. godine zabilježila najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine od 71,23 miliona eura, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, na Drugom ekonomskom i trgovinskom međunarodnom forumu potrošačke robe NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (China-CEEC Expo).

Forum je održan danas online, a pozdravnu riječ učesnicima uputio je Hu Chunhua, potpredsjednik Vlade NR Kine.

Milatović je putem videa učestvovao na ovom važnom Forumu i poslao snažnu poruku o značaju dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Kine.

„Velika mi je čast da učestvujem na Forumu za saradnju Kina-CEEC i razgovaram o novim vizijama i mogućnostima sa ministrima Inicijative 17 + 1, sve u cilju unapređenja ekonomske i trgovinske saradnje, kazao je Milatović.

Inicijativa 17 + 1 rezultirala je, kako kaže Milatović, povećanim interesovanjem kineskih kompanija za Crnu Goru.

„Tako da smo zabilježili najveći priliv stranih direktnih investicija iz Kine u 2020. godini od 71,23 miliona eura, u poređenju sa prethodnim periodom. Robna trgovina između Crne Gore i Kine 2020. godine bila je značajna za naše standarde, sa uvozom od 218 miliona evra i izvozom od 22,1 miliona eura, ostavljajući, ipak, ogroman prostor za pronalaženje novih modaliteta za povećanje izvoza“, naglasio je ministar, dodajući da je ovaj Forum prilika da se istakne da je, u kontekstu COVID-19, Vlada Crne Gore, prepoznajući značaj funkcionalne međunarodne trgovine, ponudila zemljama regiona da uvoz, izvoz i tranzit robe vrši kroz našu Luku Bar.

Crna Gora, kako kaže Milatović, cijeni pravovremenost i sadržaj ove Inicijative i istovremeno prepoznaje svoj interes, koji je na liniji njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

„Za Crnu Goru je, kao i za zemlju kandidata za članstvo u EU, najvažnije je da su sve aktivnosti i projekti obuhvaćeni Inicijativom 17 + 1 kompatibilni sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, osiguravajući usklađenost sa politikama EU“.

Pored ministra Milatovića, video porukomsu se obratili i Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, Miloš Zeman, predsjednik Republike Češke, Jaroslav Gawin, potpredsjednik Vlade i ministar za razvoj Poljske, Richard Sulik, potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Slovačke, Zdravko Pačivalšek, potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, Peter Szijjarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Spyridon-Adonis Georgiadis, ministar za razvoj i investicije Grčke.

Ekonomskim i trgovinskim forumom NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) zvanično je otpočela Inicijativa saradnje 17+1. Ova platforma je izuzetno široka i obuhvata saradnju u skoro svakom aspektu državnih politika i potpolitika (ekonomija, trgovina, povezivanje, kultura, nauka, prosvjeta, sport, energetika, zdravstvo, poljoprivreda, zaštita životne sredine, saradnja lokalnih uprava itd) i koristi se za unapređenje saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a kao takva dodatno je osnažila ekonomsku saradnju između Crne Gore i Kine u posljednjih nekoliko godina.

Forum je zatvorio Zheng Shanjie, guverner Provincije Zhejiang.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor