Kuća Ivezaja značajno mjesto za kulturu CG

Kuća Ivezaja je značajno mjesto za kulturu Crne Gore, gdje se posvećeno čuva istorijsko nasljeđe naroda sa naših prostora, ali i promoviše Crna Gora kao multikulturna, multinacionalna i multikonfesionalna zemlja, kazao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

 

Bogdanović je posjetio Štjefana Ivezaja, koji u Tuzima, u svojoj kući čuva bogatu kolekciju raznovrsnih muzejskih predmeta i eksponata.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Iverzaj je predstavio Bogdanoviću veliki broj autentičnih muzejskih predmeta, autentične nacionalne nošnje, oružje, posuđe, alate i oruđe, muzičke instrumente, poštanske markice, knjige, dokumenta i brojne druge eksponate, kao i bogatu kolekciju foto-aparata.

„Bogdanović je istakao da je kuća Ivezaja značajno mjesto za kulturu Crne Gore, gdje se posvećeno čuva istorijsko nasljeđe naroda sa naših prostora, ali i promoviše Crna Gora kao multikulturna, multinacionalna i multikonfesionalna zemlja“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je dodao i da je kuća Ivezaja odličan primjer valorizacije bogatog kulturnog nasljeđa u turističke svrhe.

„Ministarstvo kulture će pružiti svu neophodnu pomoć kako bi napori Ivezaja, koji sa svojom suprugom uspješno afirmiše tradiciju albanskog naroda, bili dodatno valorizovani“, naglasio je Bogdanović.

Ivezaj je, kako je saopšteno, od 2002. godine, kuću u kojoj živi pretvorio u svojevrsni muzej, ali i fototeku, biblioteku i filateliju, otvorene za posjetioce tokom cijele godine.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor