Krug Opšte bolnice Pljevlja biće bogatiji za oko 100 stabala drveća i ukrasnog šiblja

Ekološka akcija „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, koja se organizuje povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, nastavljena je danas u Pljevljima, ozelenjavanjem dvorišnog prostora Opšte bolnice u Pljevljima, sa 114 sadnica autohtonih biljnih vrsta.

Akciju, koja je imala za cilju oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i zdravim stilovima života, realizovali su Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, RJ Zelenilo – Čistoća Pljevlja, i predstavnici NVO,,Da zaživi selo” Vaso Knežević i NVO ,,Legalis” Miloš Ostojić.

Tom prilikom v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine, dr, Milan Gazdić kazao je danas: ,,da je akcija „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ otpočela u Kliničkom centru Crne Gore, da bi se nastavila u više opština u Crnoj Gori. Istakavši da postoji zainteresovanost sve većeg broja ljudi da se priključe akciji. Naglasivši da su prije same sadnje, u unutrašnjosti Bolnice postavljene slike, kako bi pacijentima i medicinskom osoblju boravak u bolnici učinili prijatnijim. Jedan od ciljeva akcije, jeste da se iskaže zahvalnost medicinskim radnicima i njihovom doprinosu u borbi protiv pandemije virusa Covid 19. Dalje dodadjući, da se Agenciji prijavljuje sve veći broj institucija koje bi da pomognu započetu akciju, pa će tako umjesto planiranih 5.000 sadnica biti zasađeno 10.000 u čitavoj Crnoj Gori, tako da će aktivnosti trajati tokom cijele jeseni”.

Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice u Pljevljima zahvalio se Agenciji za zaštitu životne sredine na odluci da Pljevlja budu jedna od prvih opština u kojoj će se vršiti zasađivanje zelenila u krugu bolnice. Istakao je da će i unutrašnjost bolnice uskoro biti oplemenjena, jer se pored postavljanja umjetničkih slika planira i donacija mobilijara koji će značajno promjeniti prostor u koji godinama nije dovoljno ulagano.

Golub Ćulafić, predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, istakao je da im je upravo ideja bila da počnu akciju iz Pljevalja, znajući kakvo je stanje vazduha i životne sredine, i da to bude doprinos ali i inicijativa za sve ostale institucije i organizacije, kao i građane Pljevalja, da se uključe i da shvate koliki je značaj životne sredine i same ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori, naglasivšida bi svi trebali da damo svoj doprinos kako to ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru, već ideja koja će stvarno da zaživi.

Istoga dan direktor Agencije za zaštitu životne sredine sa svojom saradnicom Tatjanom Boljević, posjetio je dječije odjeljenje Opšte bolnice U Pljevljima, uručujući djeci promotivni materijal – posvećen obilježavanju Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača.

Izvor/foto epa.org.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor