Krivokapić: Vlada će podržati valorizaciju sjevera i ekonomski razvoj

Odnos prema jednom od najvećih blaga Crne Gore, prema njenim stoljetnim šumama, opasan je i zabrinjavajući, ali smo riješeni da zaštitimo to nacionalno blago, poručio je Krivokapić

ANDRIJEVICA/BERANE – Prilikom jučerašnje posjete Andrijevici i Beranama i razgovora sa čelnicima tih opština, premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je u minulom periodu u ovim gradovima bila izražena ekonomska migracija i da su to pojave koje se konkretnim mjerama moraju zaustavljati.

– Ono što je apsolutno jasno i što predstavlja karakteristiku Andrijevice, kao najsiromašnije opštine u Crnoj Gori, jeste činjenica da smo imali ekonomsku migraciju i da je broj stanovnika ovdje sada manji tri puta nego u nekim minulim vremenima. To govori da je lijek za naše probleme infrastrukturno povezivanje i ekonomski razvoj. Zato treba sve uraditi da se što prije u Andrijevici dese neki industrijski objekti, a ne, kao dasad, da otvaramo Kuću voća, čija je izgradnja započeta 2017. godine u predizbornoj kampanji, iako se zna da ona nije završena ni do današnjih dana. Kuća voća je po gabaritima, čini mi se, pomalo megalomanski projekat, ali u ovom dijelu treba učiiniti sve da ovaj objekat što prije bude osposobljen za preradu voća. To je zadatak našeg ministra poljopreivrede koji danas upravo razgovara sa predstavnicima Svjetske banke na tu temu – istakao je Krivokapić.

On je kazao da se iskreno nada da će izgradnjom drugog dijela autoputa od Mateševa do Andrijevice za ove krajeve doći bolji dani.

Nadam se da će nastavak autoputa koji se veže od Mateševa do Andrijevice učiniti ovu opštinu dostupnom svim građanima. Tako će se od Andrijevice do Podgorice stizati za nekih sat vremena. To je neka karakteristika rada u nekim drugim velikim državama gdje čovjek na posao putuje sat vremena, jer ovo bogatstvo i ovu privredu treba iskoristiti na pravi način – naglasio je Krivokapić.

Dodao je da se, u cilju bržeg razvoja, planira da se u Andrijevici otvori eko-škola, a u potkomovskom selu Japan Japanska kuća kako bi se što bolje povezali sa tom velikom azijskom državom.

Odgovarajući na pitanje novinara „Dana“ da li je tačno da je Vlada preko Uprave za javne radove iz kapitalnog budzeta opštini Andrijevica opredijelela svega 100.000 eura, Krivokapić je kazao da je to tačno, ali da će se nastojati da se na drugi način izdvoje dodatna stredstva za realizaciju pojedinih projekata. Premijer je u društvu Tamare Srzentić, ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija, posjetio andrijevičku Službu zaštite i spasavanja, kao i lokaciju na kojoj se gradi Kuća voća.

Radiće na aktiviranju Rudnika mrkog uglja

Premijer je prilikom boravka u Beranama kazao da se moraju iznalaziti rješenja za otvaranje održivih radnih mjesta u privredi. Naglasio je da takvu šansu treba tražiti i kroz ponovno aktiviranje Rudnika mrkog uglja koji ne radi u poslednje vrijeme.

– Ovdje u Beranama smo razgovarali na jedni temu koja je duži vremenski period vezana za odnose sa investitorima i mogućnošću zapošljavanja u rudniku koji trenutno ne radi. Smatram da rudnik treba da radi i da daje doprinos radu Termoelektrane Pljevlja koliko to bude moguće. Tako bi ponovo uposlili 100 do 120 radnika. Smatram da trenutni problemi mogu da se prevaziđu i da postoji odgovarajuće rješenje. Uz to, raduju me ambiciozni planovi Opštine Berane i mi ćemo, kao što smo se dogovorili, formirajući jedan zajednički tim, uspjeti da sve ono što zacrtamo i realizujemo u dogledno vrijeme – naveo je Krivokapić.

Nakon sastanka sa premijerom, potpredsjednik opštine Andrijevica Vesko Raketić je izjavio da su razgovori bili konstruktivni i da se iskreno nada da će Vlada dati puni podsticaj da Andrijevica krene sa mrtve razvojne tačke.

Prilikom boravka u Beranama i obilaska Opšte bolnice u ovom gradu premijer je istakao važnost opredjeljenja Vlade Crne Gore da slijedi zelenu strategiju, te da su prirodni resursi obnovljivi samo ako građani i čitava društvena zajednica budu razvijali zdrav i pažljiv odnos prema okruženju.

– Odnos prema jednom od najvećih blaga Crne Gore, prema njenim stoljetnim šumama, opasan je i zabrinjavajući, ali smo riješeni da zaštitimo to nacionalno blago – poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je istakao da prirodno bogatstvo koje posjeduje sjever mora biti valorizovano, što će, kako je naveo, za posljedicu imati izbalansiran razvoj sjevera i juga, ali i da se mora voditi računa i o odnosu ekonomskog i privrednog napretka i ulaganja u djecu, u njihovo obrazovanje, zdravlje, sport i kulturu.

Predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac istakao je da ga, pored infrastrukturnih ulaganja, raduje što će Opšta bolnica dobiti novu opremu.

– Prvenstveno je opštinska inicijativa da se pokrene nabavka magnetne rezonance, kako bi pomogli građanima i Opštoj bolnici Berane. U ovom dijelu očekujemo i direktnu podršku Vlade, odnosno Ministarstva zdravlja, kao i za formiranje angio-sale, kako bi ova bolnica postala istinski regionalni zdravstveni centar – poručio je Bogavac.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor