Krivokapić: Ukidaju doprinose, a ne kažu šta će pacijenti morati da plaćaju

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za „Dan“ da se najavom Vlade da će od naredne godine biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje otvaraju mnoga pitanja, u prvom redu koji paket usluga će pacijenti koristiti i da li će moći da obave neograničen broj besplatnih pregleda, snimanja i nalaza.

Ona smatra da se vjerovatno radi o prelivanju novca za doprinose svih zaposlenih koji će biti upotrijebljen za najavljeno povećanje plata od 17 odsto. Krivokapić najavljuje da će na Socijalnom savjetu od predstavnika Ministarstva finansija i socijalnog staranja tražiti pojašnjenje na koji način će se finansirati zdravstveni sistem i kako će sanirati dugove. Ona ističe da ni u jednoj državi svijeta zdravstvena zaštita nije besplatna. Ministar finansija Milojko Spajić je prije 10 dana najavio da će od naredne godine ukinti doprinose za zdravstveno osiguranje i povećati plate u javnom sektoru za 17 odsto. Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, ukupan dug zdravstvenog sistema iznosi 45.000.000 eura.

– Vjerujem da je riječ o tome da će novac koji je država do sada uzimala za doprinose za zdravstveno osiguranje biti uračunat u povećanje zarada za 17 odsto. Medicinski radnici nijesu zadovoljni takvim rješenjem jer je mnogo nepoznanica, na primjer koliko će puta građani moći da dođu na snimanja rendgenom, magnetnom rezonancom, i da odrade laboratorijska ispitivanja, ako im se ukinu doprinosi. Kakva će biti svrha Fonda za zdravstveno osiguranje, koje već ima velike dugove. Treba da nam kažu kako će se izmiriti obaveze prema dobavljačima i koji je to model finansiranja zdravstvenog sistema. Kada se ovakva odluka donese ad hok, nadamo se da imaju alternativno rješenje. Niko nas nije konsultovao o ukidanju doprinosa, iako smo vjerovatno imali određene sugestije – rekla je Krivokapić.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor