Krivična prijava protiv fizičkog i pravnog lica: Utajili 200.000 eura poreza

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sprovodeći akciju „Radne dozvole“, a postupajući na osnovu operativnih saznanja, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 200.000 eura.

       „S tim u vezi, nakon izvršenih provjera policijskih službenici su, 15.05.2018. godine, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Fundament Monte“ d.o.o Budva i M.L, izvršnog direktora u ovom pravnom licu, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 200.439,41 eura. M.L. je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio na način što je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza, tj. nije prijavio zakonito stečene prihode koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza, na koji način je navedeno pravno lice oštetilo budžet Crne Gore za iznos 200.439,41 euro (134.522,47 eura poreza na PDV i 63.884,64 poreza na dobit)“, saopšteno je iz policije.

Kontrolom poslovanja ovog pravnog lica, službenici Sektora kriminalističke policije su vršili provjere pribavljanja boravišnih dozvola radi zaposlenja i konstatovali da je privredno društvo „Fundament monte“ d.o.o Budva na obavezno osiguranje prijavilo samo jednog zaposlenog tj. direktora društva M.L. Ni tom jednom prijavljenom licu nikada nije prijavljena isplata zarade niti je po tom osnovu izvršena uplata pripadajućih poreza i doprinosa.

Takođe, službenici ovih odsjeka su sprovodeći ovu akciju dokumentovali nezakonitosti u radu po ovom osnovu u još jednom broju pravnih lica gdje je, kako postoji indicije, izvršena utaja poreza u velikom iznosu u vezi čega su u toku konsultacije sa nadležnim tužiocem.

Policijski službenici sprovode akciju „Radne dozvole“, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, na način što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage. Na taj način je u periodu od 2015 – 2017. godine Budžetu Crne Gore pričinjena je šteta u višemilionskom iznosu.

U sklopu akcije „Radne dozvole“ do sada je podnijeto sedam krivičnih prijava protiv devet fizičkih i devet pravnih lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 700.000 eura.
Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor