Kosovo spremno da se ujedini sa Albanijom

Britanski Ekonomist piše da je Kosovo spremno, ako ga Srbija ne prizna, da se ujedini s Albanijom. List, naime, prenosi izjavu neimenovanog visokog kosovskog lidera, koji za Ekonomist kaže da “uvijek ima drugih opcija”. On pod tim misli, objašnjava londonski list, da Kosovo, ukoliko Beograd ne prizna nezavisnost pokrajine i onemogući joj članstvo u UN, onda može da se opredijeli za ujedinjenje sa Albanijom.

“Neki nacionalistički nastrojeni u Srbiji, koji shvataju da su Kosovo izgubili, mogli bi to da pozdrave. Ako bude postojala “velika Albanija”, onda bi oni mogli da traže “veliku Srbiju” polažući pravo na srpski dio Bosne, za šta je Milošević ratovao”, špekuliše britanski list.

List ocjenjuje i da Beograd i Priština teško mogu da se dogovore o razmjeni teritorija i ocejnjuje da “izmjena granica” po etničkim linijama ne bi bila laka.

Ideja o razmjeni djelova teritorije neseljene desetinama hiljada ljudi budi nade i strahove širom Balkana i izaziva politička previranja na samom Kosovu, piše londonski nedjeljnik.

“Ako Kosovo i Srbija izmijene svoje granice po etničkim linijama, to bi značilo veliku i možda destabilizujuću promjenu za region”, navodi se u tekstu.

To bi značilo, na primjer, da bi predsednik Republike Srpske mogao da pojača sopstvene zahtjeve za nezavisnost tvrdeći da su stare unutrašnje granice Jugoslavije sada povrijeđene, te da se to sada može desiti i sa granicama Bosne, piše Ekonomist uz ocjenu da bi “to donijelo opasnost od novog rata”.

EU i SAD su, podsjeća se u tekstu, ranije odbacivale izmjenu granica na etničkoj osnovi, u uvjerenju da bi to destabilizovalo region, ali su sada dale zeleno svjetlo kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi vidjele da li oni mogu da se dogovore.

Londonski list podsjeća i da Vučić “želi garancije da će Srbija steći članstvo u EU ako dođe do dogovora između Beograda i Prištine”, te ocjenjuje da EU takvo obećanje ne može dati”, piše Ekonomist.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor