Korona stopirala otplatu 1,7 milijardi kredita

Pravo da stopira otplatu kredita zbog aktuelne krize izazvane pandmijom koronavirusa od aprila prošle godine pa zaključno sa krajem avgusta ove godine iskoristilo je 78.215 klijenata banaka, mikro-finansijskih institucija (MFI), lizing kompanija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), dok je vrijednost kredita za koje je odobren moratorijum dostigla cifru od 1,7 milijardi eura.

Najviše kredite stopirano je kod banaka i to 1,4 milijarde.

To je zvanično saopšteno Vijestima iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) koja je od aprila prošle godine donijela devet paketa privremenih mjera u cilju ublažavanja efekata pandemije na banke i korisnike kredita.

Te mjere su se odnosile na građane, preduzetnike i firme, posebno u dijelu otežanog pristupa novcu banaka koji je bio, kažu u CBCG, neophodan za prevazilaženje negativnih efekata smanjene ekonomske aktivnosti, poboljšanja tekuće likvidnosti, restrukturiranje dospjelih obaveza.

Iz CBCG kažu da su mjere koje se donosili od izbijanja pandemije prilagođavane i mijenjane u zavisnosti od procjene finansijske stabilnosti i analiza kretanja na finansijskom tržištu uzrokovanih pandemijom.

”Ukupan broj korisnika kredita kod banaka, MFI, lizing društva, IRF-a i banaka u stečaju koji su koristili moratorijum je 74.215,od čega se na poslovne banke odnosi 60.461 klijent (82 odsto). Od ukupnog broja klijenata u moratorijumu, na pravna lica se odnosi 3.425 (pet odsto,dok je građana 70.790 (95 odsto). U trenutku apliciranja za moratorijum,ukupan iznos kredita za koji su ove institicije odobrile moratorijum korisnicima za period važenja Odluke o posebnim mjerama zaključno sa 31. avgustom ove godine je 1,7 milijardi eura, od čega se na banke odnosi 1,4 milijarde eura. Od ukupnog iznosa novca u moratorijumu na pravna lica se odnosi 824 miliona eura, a na građane 848 miliona eura”, kazali su u CBCG.

Prema podacima dobijenim od izvještajnih institucija u vezi sa namjenom kredita obuhvaćenih moratorijumom, gotovinski nenamjenski krediti su dominantni i čine 30 odsto svih kredita u moratorijumu.

Slijede krediti za likvidnost (14 odsto), kupovinu stanova (13 odsto),refinansiranje obaveza (12 odsto) i realizaciju investicionog programa (12 odsto).

Što se tiče pravnih lica, u moratorijumu prednjače krediti za likvidnost (27 odsto), zatim krediti za realizaciju investicionog programa (25 odsto) i krediti za refinansiranje obaveza (17 odsto), a kod građana dominantni su gotovinski nenamjenski krediti (54 odsto), zatim stambeni krediti (26 odsto) i krediti za refinansiranje (8 odsto).

„Najviše kredita u moratorijumu kod banaka je bilo u prvom moratorijumu koji se odnosio na sve korisnikekredita, bio je obavezujući za banke i imao je ograničeni rok trajanja od 90 dana. U aprilu prethodne godine više od 62 hiljade dužnika je iskoristilo pravo na moratorijum u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde eura tekućeg duga, čime je obuhvaćeno 47 odsto svih kredita u sistemu. Najviše restrukturiranih kredita banke su odobrile u februaru 2021. godine u iznosu od 221milion eura, što predstavlja 7.6 odsto bruto kredita,a odnosili su se na 890 dužnika”, rekli su uvrhovnoj monetarnoj instituciji.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor