Korona dodatno pogoršala položaj radnika u CG

Smanjenje plata, ili njihovo kašnjenje, rizik od gubitka posla samo su neki od strahova sa kojima se suočava crnogorski radnik danas. Korona kriza koja posljednjih godinu dana razjeda ekonomije daleko razvijenih zemalja Evrope i svijeta samo je dodatno pogoršala ionako loš položaj našeg radnika, pišu Dnevne novine.

Sudeći po ne baš optimističnoj statistici o stopi nezaposlenosti, ali i krizi kroz koju prolaze mnoge kompanije, reklo bi se da nema pretjeranog razloga za proslavu 1. maja Međunarodnog praznika rada.

Da je zdravstvena kriza koja je pogodila i Crnu Goru dodatno poremetila ionako loš položaj zaposlenih potvrdili su Dnevnim novinama i iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

„Posmatrajući statističke podatke, svjedoci smo konstantnog i rapidnog rasta boja nezaposlenih, a postoji osnovani strah da će situacija biti još drastičnija u narednom periodu ako u vidu imamo nezaustavljivost širenja virusa. Sa druge strane, promjene u načinu rada, koje osim potpunog prekida rada, uvode tzv. rad od kuće, sa sobom nose i nove dileme, pitanja i zahtijevaju odgovore u pogledu obaveznosti poslodavaca sa jedne i prava zaposlenih sa druge streme (osiguranje troškova koje iziskuje rad od kuće, pitanje isplate određenih naknada, obezbjeđivanje sredstava za rad, pitanje zaštite i zdravlja na radu i dr.)“, ističu iz USSCG.

Oni napominju da činjenica da se suočavamo sa velikim brojem zaraženih i oboljelih od virusa među zaposlenima u djelatnostima u kojima nije bilo prekida rada i gdje su zaposleni na prvoj liniji odbrane, imamo preopterećenost onih koji ostaju da rade i preuzimaju na sebe teret posla odsutnih zaposlenih.

„Stres kod zaposlenih nikada nije bio na višem nivou, imajući u vidu kako opterećenost poslom, tako posebno strahom od razbolijevanja sa jedne strane i strahom od eventualnog gubitka posla i zarade“, upozoravaju iz USSCG.

Takođe, prema riječima generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore (SSSCG) Duška Zarubice, u Crnoj Gori kao i u čitavom svijetu izgubljen je veliki broj radnih mjesta zbog pandemije, a brojni su i oni koji su u velikom riziku ove godine.

„Iz tog razloga, SSSCG poziva Vladu da otvaranje radnih mjesta bude centralni cilj zapostizanje oporavka. Naročito zahtijevamo uvećanje javnih ulaganja, ulaganja u javni sektor i izradu javnih programa za zapošljavanje, stimulacije za otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, ulaganje u obrazovanje i obuku i formalizaciju neformalnog rada“, naveo je Zarubica.

Iz tog razloga, kako je rekao, SSSCG zajedno sa drugom sindikalnom centralom i USSCG ovih dana radi platformu, odnosno predloge za podršku rasta privrede i očuvanje radnih mjesta.

„Predložićemo po našem mišljenju najbolja rješenja i očekujemo od Vlade podršku“, naglasio je Zarubica.

Uvođenje radne nedjelje bi ugrozilo prava zaposlenih

USSCG je 19. marta pokrenula elektronsku peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini, koju je potpisalo 3.122 građana, čime se ispunio uslov od minimum 3.000 potpisa koja su neophodna da se elektronska peticija pretoči u formalnu inicijativu i uputi Vladi Cme Gore na razmatranje. Iz Unije za DN kažu da su zadovoljni postignutim rezultatom.

„I pored brojnih prepreka, USSCG izraža zadovoljstvo što se ipak uspio prikupiti traženi broj potpisa i što će se iz tog razloga ova peticija naći na razmatranju pred predstavnicima Vlade Cme Gore“, kazali su iz Unije.

Oni vjeruju da će nadležne institucije prepoznati argumente i podatke koji ukazuju da neradna nedjelja u trgovini bitnije ne utiče na kvalitet života potrošača, ali ni na ekonomske efekte poslovanja u toj djelatnosti.

„Sa druge strane, neradna nedjelja ima brojne benefite za zaposlene u trgovini i njihove porodice“, ističu u USSCG.

Oni smatraju da bi se uvođenjem radne nedjelje ponovno ugrozila prava zaposlenih na minimalne uslove dostojanstvenog rada u sektoru trgovine.

„Usvajanjem ovog predloga porodica zaposlenih u trgovini bi ne samo izgubile pravo na jedan zajednički dan u sedmici, već bi dodatno bila izložena riziku obolijevanja od COVID-19, imajući u vidu činjenicu da su i zaposleni u trgovini na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19. Stoga, USSCG će pomno pratiti dalje korake, koje će, eventualno, Vlada i Skipština Cme Gore preduzeti po ovom pitanju, kako bi dala svoj maksimalan doprinos u očuvanju neradne nedjelje u trgovini“, dodaju u USSCG.

Izvor: FOS Media

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor