Konstituisan Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma

U Privrednoj komori (PKCG) je konstituisan Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma, koji će se baviti njegovom promocijom, ali i otklanjanjem brojnih slabosti u toj oblasti.

Na sjednici je ocijenjeno da Crna Gora ima izuzetne potencijale za zdravstveni turizam, a da se samo zajedničkom saradnjom svih privrednih subjekata i nadležnih institucija mogu uspješno realizovati sve buduće aktivnosti.

Potpredsjednica Privredne komore, Nina Drakić, kazala je da je sigurna da će svi svojim radom i angažovanjem u ovom odboru doprinijeti unapređenju zdravstvenog turizma koji je jedan od strateških pravaca razvoja naše zemlje.

Iz PKCG je saopšteno da su verifikovani mandati članovima Koordinacionog odbora – predstavnicima poslovnih subjekata iz oblasti medicine i turizma kao i ministarstava, institucija, organizacija, klastera i drugih vidova udruženja.

Za predsjednicu Koordinacionog odbora je izabrana izvršna direktorica Instituta “Simo Milošević “ Igalo, Marina Delić, a za njenu zamjenicu Sandra Bojanić iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Zdravstveni turizam u Crnoj Gori ima brojne slabosti bez čijeg otklanjanja naše komparativne prednosti ne mogu doći do izražaja. Najprije se moramo posvetiti standardizaciji i akreditaciji u ovoj oblasti. Poslovanje u skladu sa standardima je nešto što naši klijenti očekuju. Imamo u našem odboru Institut za standardizaciju koji je usvojio 414 standarda iz ove oblasti i pozivam vas da im se obratite”, rekla je Delić.

Ona je istakla neophodnost intenzivne promocije značaja zdravstvenog turizma koji doprinosi produženju sezone i ostvarenju značajnijih prihoda u ovoj grani. Zato će ovaj koordinacioni odbor Privredne komore Crne Gore organizovati okrugle stolove, radionice i niz drugih edukativnih aktivnosti kako bi se dodatno afirmisala ova značajna oblast.

Igor Ognjenović iz Healthy life CF i predsjednik udruženja fitnes centara zahvalio je na pozivu da u ime tih privrednih subjekata pruži doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i širenju svijesti o zdravim stilovima života.

Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje predstavila je zdravstveni protokol – skup preventivnih mjera za smanjenje rizika od infekcije covid-a 19 u turističkim objektima i pozvala na vakcinaciju, istakavši da je to najbolja mjera za suzbijanje pandemije.

Fizijatar Dušan Nenezić, istakao je važnost strateškog djelovanja u oblasti zdravstvenog turizma i značaja da privrednici prepoznaju benefite od toga. On je pozvao na implementaciju međunarodnih standarda kvaliteta i unpređenje ponude zdravstvenog turizma u crnogorskim turističkim objektima.

Milena Raičković iz Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, istakla je izueztnu važnost javno-privatnog partnerstva u zdravstvenom turizmu, da država trasira put privredi koja treba da prepozna značajne benefite ovog biznisa.

Nataša Žugić iz Ministarstva zdravlja informisala je da će biti organizovano besplatno PCR testiranje na Institutu za javno zdravlje i Domu zdravlja Kotor za sve turiste kojima je ovaj test neophodan za povratak u njihove države i dodala da će se za veće grupe u organizovati uzorkovanje u hotelima.

Ona je prisutne upoznala i sa već postojećim razvojnim fondovima, kao što su: Ekonomski plan za Zapadni Balkan, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Komorski forum Zapadnog Balkana, i IPA3.

Rada Janjić iz Instituta za standardizaciju kazala je da je u martu publikovan standard koji se odnosi na zdravstveni turizam, kao i ISO specifikacija člana 5643 koji sadrži smjernice o smanjenju širenja COVID-19 u oblasti turizma. Ona je navela da te standarde treba promovisati i da svi moraju sarađivati po tom pitanju.

Nataša Marojević iz Fly Montengra smatra da treba više raditi na valorizaciji domaćih zdravstvenih ustanova, i edukaciji stanovništva, ističući da posebnu pažnju treba obratiti na dentalni turizam za koji su potrebna minimalna ulaganja a ima najveće benefite.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor