Konji čitaju i pamte ljudske emocije

Konji su u stanju čitati ljudske izraze lica i zapamtiti raspoloženje osoba, pokazala je naučna studija.

 
Griva mu ne smeta da čita ljudske emocije (ilustr. Pixabay)

Te životinje takođe reaguju pozitivnije na one ljude koje su vidjeli ranije kako se smiju, dok su oprezni s onima kojih se sjećaju kao namrštenih. Otkrića se temelje na nekim prethodnim istraživanjima koja su ukazivala na to da konji mogu prepoznati emocije čitajući ljudska lica.

Naučnici tvrde kako su sad otkrili da te životinje ne samo da pamte raspoloženje osoba, nego imaju ”pamćenje za emocije” koje im usmjerava buduću interakciju s pojedincima.

”U principu konji imaju pamćenje za emocije,” izjavila je Karen McComb, inače voditeljica spomenute studije i profesorica životinjskog ponašanja na univerzitetu Sussex.

Naučnici su pokazali 21 domaćem konju fotografije ljudskih modela na kojima je bilo prikazano ili ljutito ili srećno lice. Nekoliko sati poslije, pokazana im je ista osoba s ”emocionalno neutralnim” izrazom lica.

Ranije kratkoročno izlaganje fotografijama bilo je dovoljno za generisanje razlika u njihovim odgovorima.

Konji su društveno inteligentne životinje

Konji kojima je prikazana slika ljutitog čovjeka su duže posmatrali fotografiju svojim lijevim okom koje inače šalje informacije desnoj hemisferi mozga, gdje se obrađuju potencijalne prijetnje. Oni kojima je bio pokazan model srećnog čovjeka duže su fotografiju posmatrali desnim okom koje je vezano uz dio mozga specijalizovan za pozitivnije reakcije.

“Znamo kako su konji društveno inteligentne životinje, ali ovo je bio prvi put da bilo koji sisar pokazuje tu specifičnu sposobnost”, izjavila je Leanne Proops, koautorica i viši predavač u oblasti ponašanja životinja na univerzitetu u Portsmouthu. ”Ono što je upečatljivo je činjenica kako se to dogodilo nakon jako kratkog prikazivanja fotografije – nije postojalo snažno negativno ili pozitivno iskustvo s tom osobom.”

Napomenuto je da učesnici nijesu znali koja je njihova fotografija pokazana konjima, čime su htjeli izbjeći rizik davanja podsvjesnih signala.

Naučnici navode da bi njihova otkrića objavljena u časopisu Current Biology mogla biti od pomoći ljudima za zbližavanje s konjima i izbjegavanje agresivnih ponašanja.

Prošla istraživanja su pokazala da konji mogu čitati ljudski govor tijela, čak i kad ne poznaju tu osobu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor