Konferencija bibliotekara i muzeologa na Cetinju

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa počela je u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Cilj konferencije, kako je istaknuto, je da ukaže na mogućnosti korišćenja novih tehnologija u ovim oblastima kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike.

 
(foto: RTCG)

Sekretar Ministarstva kulture Crne Gore Igor Vučinić kazao je na otvaranju da održavanje ove konferencije u godini obilježavanja Evropske kulturne baštine pokazuje visoku svijest o potrebi unapređenja tih djelatnosti u skladu sa evropskim smjernicama za saradnju resornih institucija.

„Značaj ove konferencije potvrđuje se prevashodno u razmjeni dobrih praksi i saradnji između različitih ustanova baštine, uz izraženu težnju da se izvori kulturne baštine kakvi su muzejski predmeti, bibliotečka i arhivska građa što bolje približe javnosti. Želim vam uspješan rad uz napomenu da vam Ministarstvo kulture Crne Gore stoji na raspolaganju kao partner u ostvarivanju ciljeva zaštite i očuvanja kulturene baštine, inovacijama i primjeni novih tehnologija, znanja i iskustva“, kazao je Vučinić.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Bogić Rakočević kazao je da ovaj događaj vidi kao dobru osnovu za jačanje međunarodne saradnje i razmjenu iskustava.Podsjetio je da je Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević” prolazila kroz različite periode u radu,ali je uvijek značajno bilježila crnogorsku istoriju i kulturu te činila jedan od temelja crnogorske državnosti.

„Niz je nedoumica koje danas prate bibliotekarstvo, arhivistiku i muzeologiju, počev od prostornih, kadrovskih, finansijskih i drugih problema, potom munjevita promjena informacionih tehnologija koja manje-više utiču na ove oblasti „, kazao je Rakočević.

Direktorica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić smatra da je ova konferencija mogućnost da se otvore pitanja o problemima bibliotekara, arhivista i muzeologa u digitalnom svijetu.

„To je jako važno za napredak kulturnih institucija, a onda i društva u cjelini – rekla je Petrić koja očekuje da će biti još ovakvih konferencija koje mogu biti dobra prilika za pronalaženje rješenja za izazove sa kojima se svakodnevno susrijeću institucije kulture.

Tokom dvodnevne konferencije svoje radove će izlagati 33 učesnika iz Crne Gore i regiona,a nakon žavršetka biće podijeljenji sertifikati o učešću.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor