Kolić i Camaj: Nadležni da spriječe ekološku katastrofu na rijeci Lim

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju, na kojoj su potpredsjednik Demokrata i predsjednik Demokratskog savjeta Demokratske Crne Gore, Dženan Kolić i Štjefan Camaj, skrenuli pažnju javnosti na ekološke katastrofe koje se dešavaju na rijeci Lim u bjelopoljskoj opštini, kao i na rijeci Komarači u opštini Plav. Prvi ekološki genocid se događa usljed neodgovornosti i nekažnjivosti povlašćenih privrednika, a drugi usljed neplanske i za mnoge mještane tog područja tragične izgradnje mini-hidroelekrtrana od strane privilegovanih pojedinaca.

„Ako izgubimo zdravu životnu sredinu, uzalud nam deklaracije i ustavne proklamacije kako smo ekološka država. To valja ispoštovati u svakom gradu, u svakom selu, u svakom zaseoku, u svakom koritu rijeke“, naglasio je potpredsjednik Demokrata.

„Uprkos upozorenjima građana i NVO sektora, ekološka katastrofa se i dalje nesmetano odvija na rijeci Lim, kao i nesmetana eksploatacija šljunka. Očigledno je da nadležne institucije ne rade svoj posao, ne rade na dobrobit građana Bijelog Polja. Neće, ne smiju ili ne znaju, ili možda sve troje zajedno – sasvim svejedno. Dugogodišnjom nekontrolisanom eksploatacijom dobili smo uništeno korito rijeke Lim, uništeno vikend odmaralište Ušće, koje je predstavljalo ogroman potencijal našem gradu. Isto tako, nesavjesni privrednici zarad lične koristi, ispuštanjem različitih otrovnih i bioloških materija, uništavaju životnu sredinu, direktno zagađujući rijeku Lim. Da se ne radi o sitnom problemu, svjedoči nam direktna veza čovjeka i životne sredine. Naime, lokalni poljoprivrednici koriste zagađenu vodu iz Lima za navodnjavanje sadnica, naročito u ovom periodu godine, i takav proizvod se servira na trpezama“, istakao je Kolić.

On je ovom prilikom apelovao na nadležne institucije ( Institut za javno zdravlje – za zdravstvenu ekologiju) da što prije, bez odlaganja urade analizu vode i da obavijeste javnost i građane Bijelog Polja o rezultatima iste. „Takođe, apelujem na sve gradjane Bijelog Polja i sve NVO organizacije da istraju u borbi za očuvanje Lima. I zamislite, poštovani građani, kakav turizam hoćemo da razvijamo? Možda ovi zagađivači zaista žele da doprinesu razvoju turizma i ravnomjernom razvoju sjevera tako što će turistima pružiti još jednu atrakciju – rijeku koja mijenja boje! Pozivam sve nadležne da se, konačno, uozbilje i spriječe, očito, privilegovane pojedince kojima je sve ovo dopušteno. Dok još nije kasno, da se kasnije ne bismo svi hvatali za glavu, jer kad se desi makar jedno trovanje, onda bilo kakvi postupci teško da mogu pružiti neku satisfakciju“, zaključio je potpredsjednik Kolić.

Predsjednik Demokratskog savjeta Demokrata se osvrnuo na situaciju u vezi sa desnom pritokom rijeke Lim, rijekom Komaračom, koja se u gornjem dijelu zove Babinopoljska rijeka. „Na istoj su do sada izgrađene i puštene u rad dvije minihidroelektrane za koje je preusmjerena voda iz nacionalnog parka Prokletije i na taj način je isušeno korito u ovom dijelu toka“, saopštio je Camaj.

„Rijeka Komarača i njene pritoke predstavljaju izvor života za mještane sela Komarače i okolnih sela, jer voda sa nje i pritoka služi za piće, napajanje stoke i navodnjavanje žitarica, voća i povrća, a poljoprivreda je osnovni izvor prihoda za blizu 2000 mještana koji isključivo žive od stočarstva i poljoprivrede, jer su svi privredni pogoni u opštini Plav odavno ugašeni. Na istoj rijeci koja se planira sprovesti u cijevi postoji više od 20 jazeva i sprovođenjem iste u cijevi, uništili bi se osnovni uslovi za život mještana i došlo bi do ekološke katastrofe, a samim tim i do masovnog iseljavanja stanovništva iz sela Komarača, Jara, Desni i Lijevi Meteh, Skić, Korita i Prnjavor, što nije interes države Crne Gore, a ponajmanje Plavske opštine kao jedne od najnerazvijenih opština u Crnoj Gori. Zaštita javnog interesa mora biti prioritet u izgradnji malih hidroelektrana. U ostvarivanju ovog cilja Demokrate će dati puni doprinos“, završio je svoje izlaganje Camaj.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor