Koksaki: Bolest prljavih ruku opasna za srce

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest sa 10 lica”. Najčešće pogađa djecu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posljedica, a jak imunološki sistem ključan je za odbranu od ovog oboljenja

                                                    FOTO: SHUTTERSTOCK

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica, bol u grlu, plihovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje lijeve ruke… Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se rijetko javlja, ali je vrlo opasna jer može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati je na vrijeme i što prije potražiti medicinsku pomoć.

A i B tip

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Usljed oštećenja ćelija, srčani mišić više nije u stanju da se kontrahuje, pa srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U odbrani od virusa, stvaraju se antitijela koja se sa njim bore, što ponekad aktivira autoimune procese (tijelo počinje da napada sopstvene ćelije). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i cjelokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Simptomi

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest sa 10 lica”. Najčešće pogađa djecu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posljedica, a jak imunološki sistem ključan je za odbranu od ovog oboljenja.

                                                         FOTO: Shutterstock

U početnoj fazi javljaju se slabost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni prolivom i gušoboljom. Tegobe koje slijede jesu povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u stomaku, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znaci glavobolja i povraćanje (kod odojčadi napetost fontanela), odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića, preosjetljivost na svjetlost i zvuke, te neurovegetativni poremećaji – bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svijesti. Nakon tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Kako prepoznati oštećenje srca?

Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboljeli mora da zastane i da se odmori čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza i liječenje

Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biohemijskim analizama, pa se u slučaju sumnje na infekciju rade specifični testovi, u specijalizovanim ustanovama. Lijek za ovu bolest ne postoji, a terapija se sastoji od liječenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa. Neophodno je mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori sa izazivačem bolesti.

Savjeti za jačanje imuniteta

Poboljšajte varenje

Osim što izaziva čitav niz tegoba, loše varenje negativno utiče i na imunološki sistem. Zato je pravilna ishrana od velike važnosti, ali se mora voditi računa o tome da se namirnice dobro kombinuju kako bi se obezbijedila optimalna apsorpcija hranjivih materija. To podrazumijeva razdvajanje proteina i ugljenih hidrata, konzumiranje voća samo na prazan stomak, uzimanje vode pola sata prije jela i minimum tri sata nakon obroka.

Izbjegavajte industrijsku hranu i pića

Grickalice, slatkiše, supe iz kesice, proizvode od bijelog brašna, rafinisana ulja i upotrebu soli svesti na minimum… Započnite dan kašičicom meda, cijeđenim sokom od limuna, grejpfruta i narandže, te porcijom sezonskog voća. Ostavite cigarete i smanjite unos alkohola.

Redovno uzimajte propolis kapi. Tri puta dnevno po 30 kapi u malo vode. Koristite kapi od ehinacee. Uz svaki osnovni obrok jedite veliku porciju svježe sezonske salate. Takođe jedite svjež bijeli luk koji, osim što jača imunitet, suzbija virusne infekcije i koristan je za zdravlje srca.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor