Search
Close this search box.

“Kod 77” Nele Krnić

Knjiga koja suptilno, a hrabro poetizuje iskustvo žene koja se usudila da voli, njen izgubljeni grad djetinjstva, Crnu Goru, poeziju, ljubav i sebe – tako se u samo jednoj rečenici može opisati debitantska knjiga pjesama Nele Krnić “Kod 77”.

Prvjenac Sarajke s crnogorskim, staropodgoričkim korijenima je pjesničko djelo s motivima i tipiziranim egzistencijalističkim pitanjima karakterističnim za generacije rođene pred kraj sedamdesetih godina minulog vijeka čije je formativno doba obilježila istrgnutost iz djetinjeg habibata i bestijalnost postjugoslovenske tranzicijske zbilje.

Ne zaboravljajući činjenicu da vrijednost i dejstvenost lijepa književnost duguje svojoj autonomiji i estetskom rezultatu, vrijedi kazati da knjigu poezije Kod 77 dodatno dragocjenom čine u nju zaodjeveni biografski elementi koje spisateljica dijeli s generacijski i svjetonazorski bliskim čitaocima. Tako to biva. Tekstovi inspirisani nečijim iskustvom čitaocima su uvijek zanimljiviji i važniji od onih koji su umjetnost radi umjetnosti. Ni najfinija pedagoška tananost neće izbrisati sklonost kritičara da jednako uvažava okolnosti pod kojima je djelo nastalo i njegove umjetničke kvalitete. Naročito ako se ta dva aspekta, kao kod Nele Krnić, uzajamno uslovljavaju.

Bez pitanja na pretek

Knjiga Kod 77, objavljena u izdanju cetinjske izdavačke kuće OKF, počev od naslova, otvara mnoga relevantna i aktuelna pitanja i predstavlja čitav panoramski prikaz o kome će se tek pisati. Ova knjiga, “pisana s razlogom”, to zavrjeđuje. Da počnemo s naslovom. Najopštija objašnjenja termina kod sugerišu da je tim pojmom definisan proces koji podrazumijeva prevođenje konkretne informacije u određenu vrstu simbola koja se tako prenosi do primaoca, u konkretnom slučaju čitaoca/teljke. Otuda u naslovu knjige u kojoj Nela Krnić dekodira svoje biće baš taj, adekvatan termin. Jer, to vam je, u domenu lijepe književnosti funkcija naslova. Tako je, ispostaviće se, za razumijevanje cjeline meditativne, ispovjedne lirike Nele Krnić i 77 važan broj. To je oznaka godine rođenja spisateljice koja nagovještava značajne mogućnosti i pretenzije u prostoru književne prakse. Ali, to nije sve.

Na sličan način, jednako dejstvena mogla bi biti i brojka 33 koja upućuje na izgubljeni raj, mjesto rođenja Nele Krnić – Sarajevo. Ili 71, što je broj autonomnih lirskih cjelina u poetizovanom ljetopisu njenoga života i pjevanja…

Ipak, broj 77 nije samo formalna oznaka godine u dvadesetom vijeku kada je rođena Nela Krnić. Te godine Apple Inc. na tržište izbacuje prvi kompjuter, svijet premijerno gleda kultnu seriju Rat zvijezda. Ako, s razumnim oprezom, prihvatimo tvrdnje numerologa da je 77 anđeoski broj, činjenica da ste ga vidjeli u naslovu i tražite značenje van očiglednog rješenja, znači da ste na pravom putu da prepoznate odgovore i univerzalne poruke pjesnikinje koja je u svoje djelo suptilno a odvažno utisnula iskonsku emociju, primalnu energiju, Sarajevo, Crnu Goru, poeziju, ljubav… Sebe.

Bez tuđih kostima

Prvu tematsku cjelinu knjige KOD 77 čini ljubavna poezija, ogoljena, iskrena, snažna, na mahove naivna, uvodi čitaoca u tanane poveze nježnog ženskog srca koje se usudilo da voli. To nijesu stihovi. To su jasne slike, poziv koji se ne odbija za nastavak putovanja u dublje, značenjske slojeve djela. Ciklus je u znaku temeljnog otklona od tuđih kostima i motiva. Snažna i nedvosmislena, žena koja voli je svoja. Tu vas osvaja izražajna pjesma Cubana koja bi mogla biti okosnica čak i knjigama pjesnika koji su čvrsto fiksirani u crnogorski književni kanon. I nije to visina koja se u pjesništvu Nela Krnić na mah pojavi i nestane. Naprotiv.

Izgubljeni grad

U drugom tematskom krugu, u ciklusu Sarajevo, kristalna sjećanja, Nela Krnić, bolom ranjenog djetinjstva izdiže izgubljeni grad svog rođenja i odrastanja. Tu energetski najsnažnije pulsira njeno poetsko Ja, sujeta pjesničke vještine uzmiče pred čistotom nostalgije, introspekcija je duboka. U pohvalama estetskih vrijednosti tog segmenta knjige Kod 77 ne trebamo se uzdržavati. Tu se izlilo sve što je pjesnikinja, prestrašena da ne zaboravi, morala izreći da bi do kraja vremena bila dio onoga što jeste Sarajevo.

Dah Istoka/Obećanje Zapada/Koncentrat Univerzuma/Žigosana tvojom sudbinom/Najranjivija sam tačka svemira

To vam je Sarajka.

Treći ciklus, Pocijepana zemlja, realizovan je nizanjem stihova najpoznatijih autora književne i muzičke scene nekadašnje Jugoslavije. Krik cijele jedne generacije.

Lutanja i Komad duše

Slijedi fluidna, ali kompaktna tematska cjelina Lutanje. Taj ciklus donosi jedan upadljiv vrhunac. Poigravajući stav. Čavrljajući ton. Potom distanca. I potapajuća tišina. To je pjesma Put.

Možda ti se dogode/ Možda te iznenade/Sve te male stvari/ Koje se dešavaju običnim ljudima // Ali ne i tebi // Ljudima koji ne traže /Koji ne prevrću/ Već mirno prihvaćaju/ Put/ I tišinu

I ciklus Komad duše u znaku je malih pjesama oblikovanih s posebnom razmjerom stanja i zbivanja.

I uvijek sanjam jedan isti san /Moja djeca i ja/ Valjamo se u travi/ Pod vedrim nebom/ I velikim suncem // Samo tada beskonačnost i ja smo jedno

Kaplja vode, Gorske vile

Knjiga Kod 77 bremenita je motivima duhovne veze s crnogorskim korijenima i vrijednostima. Motivi ženske snage, ženske osviješćenosti. Žig. Tvrdi stubovi vremena. Pleća nejaka a kamenje teško. Crnogorka.

…/Proživjeti treba/ Ovaj život/ Ćutke/Ako ne izdržiš/ Nisi dobra/Ako progovoriš/ Nisi prava/ Ako posustaneš nisi jaka/ Ako ne rodiš/ Nisi vrijedna

Bez ostatka dosljedno na suštinskoj, poetskoj sadržini. To su ta pramjesta intencije da se u slobodi duha sagleda širok horizont egzistencije i svijeta u širokom društvenom kontekstu nesklonom ženi i pjesništvu.

Nomadska duša

Istrgli ste joj korijen. Ona zanavijek putuje. I tačka.

Život na prvi pogled

Nela Krnić je rođena 7. aprila 1977. godine u Sarajevu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva. Kod 77 je njena prva knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor