Koalicija „Zdravo Berane“: Gospodo iz DPS-a, kako ste uspjeli da dovedete Berane na ivicu propasti?

Koalicija „Zdravo Berane“ uputila je reagovanje na saopštenje za javnost OO DPS Berane, objavljeno 28.8. 2017. godine, koje prenosimo u cjelini.

“Nedavno saopštenje OO DPS-a je još jedno u nizu koje,po  sadrzini  I  formi više sliči pismenom zadatku jednog prosječnog učenika cetvrtog  razreda osnovne škole, nego saopštenju „ozbiljnih „ političara, kako sebe nazivaju.

Okolnost da se opozicija u vidu DPS-a počela buditi iz dugogodišnjeg sna potkrijepljena je činjenicom da su se nepuna cetiri  mjeseca pred raspisivanje redovnih lokalnih  izbora sjetili da traže vanrendne izbore, što ukazuje na „stručnost i znanje“ ove družine. O njihovim malicioznim prognozama i niskoj političkoj propagandi da koalicija „Zdravo Berane“ neće moći da vrši vlast duže od godinu dana ,govori činjenica da je koalicija uspješno, časno i pošteno stigla skoro do kraja četvorogodišnjeg mandata. Beranski parlament je održavao svaku sjednicu u skladu sa zakonom a družina iz DPS-a bi mogla da malo više čita zakone i drge podzakonske akte i da nauči kako funkcioniše lokalni parlament i koji su razlozi za raspuštanje istog i raspisivanje vanrednih izbora. .

Što se tiče navoda  družine iz DPS-a da budžet nije usvojen, samo ćemo ih podsjetiti na činjenicu da je 17 glasova uvijek bilo više od 16, jedino ako  matematiku nisu su  učili od duhovnog  vođe Svetozara Marovića. Budžet se  uspješno realizuje već punih 8 mjeseci, tako da sva priča oko neusvajanja budžeta pada u vodu. A kakve su namjere takozvane konstruktivne opozicije govori činjenica da nijesu glasali za usvajanje Detaljnog  urbanistickog plana-“ Desna obala lima“  čime su blokirali i sabotirali realizaciju projekata značajnih za naš grad, što se u istoriji beranskog parlamenta nije nikada desilo.

Što se tiče nepotrebnog trošenja novca na putovanja, podsjetili  bi „gospodu“ iz DPS-a, u slučaju da imaju amneziju, da su 2014.godine u periodu od januara do februara mjeseca u predizbornoj kampanji potrošili sav novac iz budžeta opredijeljen za potrosnju  goriva  I   dnevnice  za cijelu 2014.godinu. To ukazuje da su novac građana trošli u predizborne svrhe i za svoje lične potrebe. Sadašnja putovanja su vezana upravo za očuvanje Opštine Berane od urušavanja  kao I za odbranu opljackanih  građana  u sudskim sporovima koje je nečasnim I kriminalnim  radom izazvala bivša vlast na čelu sa DPS-om.

O  nacinu   na  koji  su oni vodili računa o građanima i njihovom novcu govore  njihova  djela. Dovoljno je pomenuti da su ostavli dug Opštini od preko 16.000.000 €, sa tendencijom daljeg rasta po osnovu sudskih sporova koji se tiču nezakononitih radnji. Samo ćemo pomenuti sledeće: Da porezi i doprinosi zaposlenima u Opštini i Javnim preduzećima nijesu isplaćivani punih 8 godina, da su zarade bile u zaostatku preko 6 mjeseci, da su dugovi predizbornog ludila u  vidu nasipanja lokalnih puteva iznosili preko pola miliona evra, bez  ijedne valjane zakonske procedure, da je Opština po tužbama bivših funkcionera za navodno neiskorišćene godisnje  odmore isplatila desetine hiljada evra,  preko 600.000€ za nezakonito otpuštanje radnika u periodu  2011.- 2012. godine, a sve posledice nezakonitih radnji bivših nosioca vlasti snose građani Berana.Podsjeticemo dusebriznike iz DPS-a na sumnjive cesije putem kojih su ostetili Opstinu za vise stotina hiljada evra,zatim na prenos  opstinske imovine bez zakonske procedure na treca lica,za kriminalne radnje pribavljanja protivpravne koristi za sebe ili druga lica,prodaju opstinske imovine bez saglasnosti  Skupstine,nezakoniti  transferi novca iz  budzeta I  niz  drugih  radnji za koje postoje dokazi da se  radilo o krivicnim djelima.

Ne treba zaboraviti, a ujedno i pitati „gospodu“ iz DPS-a gdje je novac u iznosu od 200.000 € koji je Vlada CG  opredijelila za izgradnju stanova  penzionerima? Taj novac je netragom nestao sa opstinskog  racuna a penzionerima obećani stanovi nikada nijesu počeli da  grade. Opština Berane će sve uraditi da se penzionerima taj gubitak nadoknadi i ispravi nepravda koja im je naneta. Ovaj slučaj će svoj epilog dobiti pred sudom. Pomenućemo i stanove dodijeljene „kadrovima“ na nezakonit način, koji su građane koštali preko 1.500.000€. I ovaj slučaj će takođe dobiti epilog pred sudom.

Za razliku od njih koalicija „Zdravo Berane“ novcem građana upravlja časno i pošteno i taj novac kroz razne projekte vraća svojim građanima. Dovoljno je samo pomenuti da već četvrtu godinu za redom dijelimo besplatne udžbenike svim osnovcima od 1 do 9 razreda i time pomažemo kućni bužet njihovih roditelja u ovim  kriznim vremenimi. Da ulažemo u obrazovanje naše omladine govori i podatak da svake godine stipendiramo najbolje studente, a stipendije isplaćujemo redovno za razliku od prethodne vlasti kojima su stipendije služile za predizbornu kampanju , a od isplate stipendija nije bilo ništa.

Predstavnici Beranaskog DPS-a su još prije 3 godine znali da postoji plan da se Visoka medicinska škola izmjesti iz Berana. Svih tih godina su ćutali i nijesu reagovali tim povodom, i da nije bilo oštre reakcije Opštine Berane kao i velikog  angazovanja  oko rjesavanja  ovog problema, naš grad bi ostao i bez ove obrazovne institucije. Toliko o njihovom zalaganju i brizi za opstanak  obrazovanja  u Beranama.

Što se tiče priče o zapošljavanju, mišljenja smo da je DPS najmanje kompetentan da uopšte započinje diskusiju na tu temu. Naime, njihovo političko I  nepotisticko zapošljavanje,  je svima dobro poznato ne samo u  Beranama već u cjeloj Crnoj Gori i regionu. Stručnjaci iz DPS-a su zapošljavali nezakonito, isključivo pred izbore, bilo parlamentarne ili lokalne kada je zakonom  zabranjeno zapošljavanje prije i poslije izbora,  zapošljavali su na određeno vrijeme u trajanju od 2-3 mjeseca, a posle izbora uz sporazumni prekid radnog odnosa su isplaćivane ogromne otpremnine. Samo tim povodom je Opština Berane isplatila preko 2.500.000 €. Koliki su stručnjaci govori i to da su, da bi našoj vlasti nanijeli štetu  pozvali Upravnu inspekciju da izvrsi proveru zakonitosti  zaposljavanja , koja jeposle izvrsenog uvida u dokumentacijui konstatovala   nezakonito zaposljavanje samo za vrijeme dok je  vlast  vrsila Dmokratska partija socijalista. Vlast koalicije „Zdravo Berane“, zapošljavanje vrši isključivo na osnovu zakona i uz odobrenje Ministarstva finansija za otvaranje novih radnih mjesta. Ako su gospoda iz DPS-a koji su zaposlili svu moguću užu i širu familiju uglavnom u dzavnim institucijama  koje  su  hermeticki  zatvorene  za  sve   one  koji nisu  pripadnici DPSa, mislili da  ljudi koji ne pripadaju toj političkoj grupaciji nemaju pravo na rad, a time ni na život, grdno su se prevarili.

Da  je  njihovo  pravno  I  opste znanje  na niskom nivou  možda najbolje govori podatak da isti žele da uvedu stečaj u Opštinu Berane, ne znajući da se stečaj može prema Zakonu o privrednim društvima sprovesti samo nad privrednim subjektima a ne i na organima lokalne uprave. Dakle nije sramota što  nijeste znali nego to nas nijeste pitali. Ocigledno  da  vas dousnici  nijesu  dobro informisali  I  lose su  prenijeli  informaciju sa sastanka predsjednika Opstine Berane I  direktora pojedinih opstinskih preduzeca sa direktorom Poreske uprave Miomirom Mugosom.Na tom sastanku je upravo Opstina Berane pohvaljena da redovno izmiruje poreske obaveze I doprinose za sve zaposlene u lokalnoj administraciji.

Sledeća tema koju je „obrađivana“ u  ovom nižerazrednom saopštenju su projekti i programi koje nam je navodno ostavila prethodna vlast.” Gospodo,“ da bi neki projekat mogao da se realizuje potrebno je bilo da prvo usvojite krovni dokument i osnovu svake gradnje tj. Prostorno urbanistički plan, kojeg nijeste imali. Gradili ste bespravno i bez ikakvog plana, omogućavajući beranskim tajkunima zgrtanje ogromnih svota novca, a pritom ih čašćavali nenaplaćivanjem naknade za komunalno opremanje  i naknade za izdavanje gradjevinskih dozvola , nanoseći milionsku štetu građanima Berana.

Od kako je došla na vlast. koalicija „ Zdravo Berane“ je krenula od osnova tj. Usvojila Prostorno urbanistički plan, a potom i realizovala veći broj Detaljnih urbanističkih planova, čime je stvorena mogućnost za nesmetano izdavanje građevinskih dozvola svim zainteresovanim građanima, kao i potencijalnim investitorima, pri čemu nam je osnovna težnja bila privlačenje što većeg broja investicija i  otvaranje novih radnih mjesta, kako bi život naših građana učinili što kvalitetnijim,a ujedno i sanirali  posledice pogubne politike prethodne vlasti.

Uz podršku Opštine Berane je stavljen u funkciju „Rudnik mrkog uglja“ u kojem je upošljeno preko 120 radnika. Takođe je za vrijeme našeg mandata imeđu ostalog: izgrađena „Teramska“ ulica, pri kraju su radovi na rekonstrukciji ul „Đeda Vojvodića“, nasuti, probijeni i rekonstruisani  su putevi u skoro svim mjesnim zajednicama, sprovedena je rasvjeta u mnogim prigradskim naseljima i selima u okolini Berana, rekonstruisan je fudbalski stadion, pri kraju su radovi na izgradnji sportske hale čiji ste završetak  izgradnje obećali još 2006.godine, završena izgradnja regionalnog „Biznis centra“ od kojeg ste imali samo  projektnu dokumentaciju, uz pomoć Opštine započeta je izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda koju sprovodi Direkcija javnih radova  iako vi trujete građane Berana neistinom da je Opština odgovorna za raskopane ulice,a koji će biti završen u ugovorenom roku., Opština je pomogla i rekonstrkciju urušenog hotela „Berane“, o čijem značaju za grad je suvišno pričati. ……

Na kraju da rezimiramo.“ Gospodo“ iz DPS-a, da bi mogli da kritikujete nas, prvo objasnite na koji način ste uspjeli da za vrijeme vaše vlasti dovedete Berane na ivicu propasti, da prezadužite građane, objasnite kako su nestale njihove pare, kako ste raskrčmili i kome ste poklanjali opštinsku zemlju,kako ste sebi pribavil i toliku imovinu, kako ste koristili državne resurse u predizborne svrhe, kako ste zapošljavali i kako ste pošteni Beranski narod doveli do ivice egzistencije. Dužni ste da odgovarate pred građanima za sve nezakonite  radnje koje ste godinama sprovodili i unistili sve sto se unistiti moglo Sa  spiskom i  opisom vasih  nedjela  cemo uvijek upoznavati  nase  gradjane i  sluzicete kao primjer najnecasnije i najkriminalnije vlasti  u istoriji Berana.,

Koalicija „Zdravo Berane“ je u svom mandatu pokazala kako se radi pošteno i odgovorno i za dobrobit svojih građana. Tako ćemo raditi i u sledećem mandatu,kojeg cemo to je vec izvjesno dobiti. I  da  vam  bude jasno,  izbora se ne plašimo  bli oni redovni ili vanredni. Jedno znamo: Beranama DPS vise nikada nece vladati!”, navodi se u saopštenju koalicije “Zdravo Berane”.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor