Ko prodaje rakiju u bidonima na pijacama kazna do 20.000 eura

Novi Zakon o alkoholnim pićima ograničiće brojne proizvođače alkoholnih pića

Na pijacama i drugim javnim površinama, kao i u ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori biće zabranjeno prodavati jaka alkoholna pića u rinfuznom stanju.

To stoji u Nacrtu Zakona o alkoholnim pićima koji je danas objavila Vlada, u koji je Portal Dana imao uvid.

Do sada smo svi svjedočili da su brojni proizvođači rakija i vina svoje proizvode su prodavali najbližim ugostiteljskim objektima i građanima, a po novom Zakonu proizvođači će morati da alkoholna pića prodaju u originalnom pakovanju i sa geografskom oznakom.

image

-Foto: Ilustracija

Proizvođači koji se ogluše o donešene zabrane biće drakonski kažnjeni i to od 500 do 20.000 eura.

Novi Zakon Vlade Zdravka Krivokapića ograničiće tako proizvođače koji su do sada alkoholna pića prodavali u bidonima, buradima i raznoraznim kanisterima.

image

-Foto: Ilustracija

Osim toga, proizvođači će prije prodaje morati da se upišu i u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića.

Po Nacrtu Zakona ovlašćeni inspektor imaće dozvolu da čak i oduzme prevozno sredstvo, odnosno sudove u kojima se prevozi i čuva alkoholno piće.

Takođe, inspektor će imati dozvolu i da zabrani proizvodnju jakog alkoholnog pića ako se u proizvodnji upotrebljava šećer, etil alkohol koji nije poljoprivrednog porijekla, kao i druga sredstva i materije kojima se može povećati količina i mijenjati propisani prirodni sastojci jakog alkoholnog pića, oduzme sredstva i jaka alkoholna pića u čijoj proizvodnji su korišćena ta sredstva i materije.

Povodom Nacrta zakona održaće se i javna rasprava 5. oktobra u Velikoj sali stare zgrade Vlade Crne Gore, u Podgorici.

– Predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima mogu se dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Rimski trg 46, 81000 Podgorica ili putem e – mail adrese: merisa.cekic@mpsv.gov.me Javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima, trajaće 20 dana od dana objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i portalu e uprave. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će razmotriti sve pristigle komentare, primjedbe i sugestije i nakon toga sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koji će biti objavljen na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i portalu e uprave, u roku od 15 dana od dana završetka javne rasprave- piše u Vladinim dokumentima.

 

 

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor