Ko je, zapravo, izmislio TV?

Puno je pionira televizije, ali Džon Lodži Berd i Filo Farnsvort su ipak najveće zvijezde istorije televizije. Prenos signala na veliku udaljenost je jedan od najvećih trijumfa pronalazača devetnaestog stoljeća.

 
Foto: pixabay.com

Ipak ni njihova genijalnost nije mogla riješiti krajnji izazov, prenos jasnog zvuka i slike. Puno ih je pokušalo, što vodi do duge liste potencijalnih pionira televizije, ali najpoznatiji i najzaslužniji je Škot Džon Lodži Berd. U januaru 1926. godine napravio je prvu demonstraciju prenosa pokretnih slika, a do 1929. godine Berd je prodavao “televizijske setove” za 25 funti što bi danas bilo oko 1500 engleskih funti.

Berdov dizajn nudio je malene, treperave, crno bijele slike i koristio je prednji, perforisani disk kojeg je 1894. godine izumio njemački inženjer Paul Nipkov, a koji je skenirao slike za prenos kao električne signale.

Tehnologija koja je potrebna da bi dala televiziji masovnost pripisuje se briljantnom američkom izumitelju Filou Farnsvortu. Još dok je bio tinejdžer, Filo je shvatio da elektronska tehnologija može snimati slike puno brže i finije nego bilo koji mehanički uređaj, pa je 1927. pokazao prvu elektronsku televiziju. Izbila je žestoka bitka oko patenta sa američkom kompanijom RCA. Uprkos tome što je u konačno pobijedio, dobio nagradu i autorska prava, Farnsvort i njegova ključna uloga u izumu televizije danas su uveliko zaboravljeni.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor