KO ĆE KONTROLISATI RTCG? : Grupa nevladinih organizacija, organizovala performans ispred parlamenta, Odbor predložio Skupštini da razriješi Đurovića

Grupa nevladinih organizacija, organizovala je performans ispred parlamenta, pod motom “Nezavisni Javni servis i tačka”. Sa protesta je apelovano na vlast da zaustave smjene u Savjetu RTCG, jer kako su kazali na taj način se zaustavljaju EU integracije Crne Gore.

Performans ispred parlamenta organizuju Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživanje i monitoring (CEMI), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut Alternativa (IA) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a u znak protesta protiv napada i pritisaka na nezavisnost RTCG.

Radoš Mušović u ime organizatora poručio je da transformacija RTCG nije završena niti će biti zaustavljena. “Javni servis pripada svima nama, zaslužujemo da svaki naš euro koji je otišao u RTCG, znamo da je otišao u nezavisni Javni servis”, naveo je Mušović. On je kazao i da neće dozvoliti da ovo bude korak ka gušenju EU integracija i dodao da se skidaju lanci sa RTCG.

“Nećemo biti utišani, pamtimo mrak u kom smo bili i taj mrak se neće vratiti, zbog Crne Gore kojoj pripada EU budućnost”, poručio je Mušović.

On je kazao i da će nastaviti da se bore za slobodne medije i pozvao prisutne da simbolično skinu lance sa Javnog servisa.  „Ružičasti svijet nije onaj u kome mi živimo danas“, poručio je Mušović.

Danas je Administrativni odbor odlučio je da Skupštini predloži da Gorana Đurovića razriješi sa funkcije člana Savjeta RTCG-a zbog konflikta interesa.

Odbor je, nakon današnjeg izjašnjenja Đurovića, odluku donio jednoglasno.

Saopštavanju odluke Đurović nije prisustvovao. Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je utvrdila da je Đurović, kao javni funkcioner, prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, jer je istovremeno sa javnom funkcijom, obavljao i dužnost izvršnog direktora u podgoričkom preduzeću Nature.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljujiđ Škrelja je podsjetio da je Đurović izabran za člana Savjeta RTCG u junu 2014. kao kandidat nevladinih organizacija, prenosi Mina.

Đurović je na sjednici Odbora rekao da nije u konfliktu interesa i da je ASK utvrdila da je samo prekršio Zakon o nacionalnom javnom emiteru. Đurović je kazao da svoju funkciju nije podredio privatnom interesu i da je “uradio koliko je mogao i znao da se Javni servis vrati građanima”. “Ovo što vi radite nema smisla”, rekao je Đurović, dodajući da Odbor nema ingerencije da, zbog prekršaja, predlaže njegovu smjenu.

On je, na pitanje Škrelje o ranijim kadrovskim promjenama na čelu RTCG, kazao da je bio za smjenu Radojke Rutović i da je Savjet te medijske kuće tražio od Rada Vojvodica da izvrši kadrovske podjele.

Branko Čavor iz Demokratske partije socijalista poručio je Đuroviću da kao javni funkcioner ima obavezu da poštuje sve zakone države, a ne selektivno. Đurović je istakao da ne bi ni riječ progovorio i branio se pred Odborom da je bio u sukobu interesa i da je ASK to utvrdio. Poslanik Miodrag Vuletić pitao je Đurovića zašto je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Nature ako, kako tvrdi, nije prekršio Zakon o sprječavanju korupcije. Đurović je odgovorio da je to radio da bi ispoštovao zakon kada je saznao za ograničenje i ponovio da članovi 11. i 17. Zakona o sprječavanju korupcije ne mogu biti osnova za razrješenje njega i Darka Ivanovića.

Đurović je istakao da preduzeće Natura ne proizvodi televizijski program, što bi jedino moglo kreirati konflikt interesa. Marta Šćepanović kazala je da Đurović u izlaganju daje samo političke stavove, ne i stručne.

On je ponovio da članu Savjeta mandat može prestati samo po članu 26. zakona o nacionalnom javnom emiteru i da clan 42. predviđa da se može razriješiti samo jedino ako je angažovan u preduzecu koje se bavi proizvodnjom televizijskog programa.

Izvor: Portali, RTCG,AntenaM

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor