Knežević -Pljevlja žrtveni grad u Crnoj Gori zarad benefita države

Jedan od osnivača NVO „Da zaživi selo“ Vaso Knežević, bio je, zajedno sa članovima ove NVO, pokretač akcije „Za zdravija Pljevlja“ tokom koje je prikupljeno je više od četrnaest hiljada potpisa. Tom akcijom pokrenute su dvije inicijative.

Cilj prve inicijative bio je sprovođenje opsežnog istraživanja kako bi se ispitali uzroci zagađenja vazduha u Pljevljima i njihovi rezultati i eventualno doveli u vezu sa povećanim brojem oboljelih Pljevljaka, „naročito kada su u pitanju bolesti respiratornih organa, ali i maligna oboljenja„, ta inicijativa nikada nije realizovana jer bi rezultati pokazali ono što i vrapci u Pljevljima znaju

Cilj druga inicijative bio je postavljanje ekološkog inspektora za sjever Crne Gore, sa sjedištem u Pljevljima, kako bi bili u mogućnosti da pravovremeno reaguju na ekološke akcidente u Pljevljima, koji su mnogo češći i većeg inteziteta nego u svim ostalim gradovima na sjeveru zajedno. Ta inicijativa donekle je realizovana. Sjedište ekološkog inspektora za sjever nije preseljeno u Pljevlja, a Pljevljaci su dobili ekološkog inspektora, koji je nakon obuke preimenovan u sanitarnog

Pljevlja i dalje nemaju ekološkog inspektora sa sjedištem u Pljevljima, što je vrlo bitno da bude u našem gradu stacioniran kako bi reagovao u pravo vrijeme na pravom mjestu. Trenutno su Pljevlja pokrivena sa ekološkim inspektorima iz Mojkovca i Berana, ali oni nisu dostupni u datom momentu što je veliki hendikep. Uzmimo na primjer ispuštanje otpadnih voda u rijeku koji se desi u datom momentu i dok se inspektori iz drugih gradova obavjeste i dok dodju (a obično dodju sjutradan) te otpadne vode su otekle u Drinu i ne može se utvrditi činjenično stanje niti se kazniti adekvatno počinioci, kazao je Knežević.

On je podsjetio da je upražnjeno mjesto za ekološkog inspektora u Pljevljima.

Ali mi nije jasno što odgovorni ne rješavaju tu problematiku kada se zna da je više akcidentnih situacija u Pljevljima nego li u svim drugim gradovima u CG zajedno. Meni to liči na određenu strategiju države koja ide u korist eksploatatora na uštrb životne sredine u Pljevljima, tj. o žrtvenom gradu u Crnoj Gori zarad benefita države. Ovo je samo jedan od primjera te strategije, a ima ih dosta…, zastao je tu Knežević koji je naglasio da ako država brzo ne reaguje onda će teorija o žrtvenom gradu biti, na žalost, potvrđena.

 

 

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor