Klizište na putu Berane-Petnjica prijeti da zatvori saobraćajnicu

Klizište koje se prije godinu dana pojavilo na nosagrađenom regionalnom putu Berane – Petnjica, blizu škole na Goraždu, prijeti da potpuno zatvori ovu saobraćajnicu.

     FOTO: DNEVNE NOVINE DAN

To su juče potvrdili i mještani Police navodeći da je krajnje neprimjereno što mjesecima niko ne pokušava da izvrši sanaciju oštećenog puta. Oni navode da se pomenuto klizište iz dana u dan širi i da predstavlja pravu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

-Već godinu dana zbog pojave klizišta saobraćaj se na ovoj dionici odvija jednom saobraćajnom trakom. Pojava klizišta na ovom mjestu izazvala je pucanje asfaltne površine u dužini od oko pedesetak metara. Za svo to vrijeme ništa nije preduzeto da se oštećenje sanira.Naprotiv, dopušteno je da se kliziše širi, čime je put potpuno ugrožen. Opravdano se plašimo da će ubrzo doći do obustave saobraćaja, jer se kolovoz iz dana sve više sužava – ističe predsjednik Mjesne zajednice Polica Boban Veljić.

Mještani ističu da je više nego očigledno da rekonstrukcija saobraćajnice Berane – Petnjica nije odrađena na odgovarajući način.

– I laik može da uvidi da podloga novosagrađenog puta nije odrađena na propisan način, na šta ukazuje i pojava ulegnuća kolovoza na određenim mjestima. Takođe, postavlja se pitanje da li su i kosine iznad saobraćajnice odrađene stručno, jer nije rijetka pojava da se, usled padavina, na više lokacija zemlja i kamenje obrašavaju na kolovoznu traku. Sve to ukazuje da na odgovornost treba pozvati projektante, nadzorne organe i izvođače radova, jer, i pored milionskih ulaganja, neko se drznuo da napravi ovako nedopustive propuste – ističu mještani Police, dodajuću da su obaviješteni da u dijelu klizišta u Goraždu još uvijek nijesu riješeni pravno-imovinski odnosi.

Predstavnici Direkcije za saobraćaj, nadzorne službe i predstavnici kompanije Bemaks, koja je izvodila pomenute radove, obišli su prije nekoliko mjeseci klizište o kom je riječ, konstatujući da treba hitno da se urade geološka istraživanja i da se po hitnom postupku uradi projekat za sanaciju.

– Riječ je o ozbiljnom problemu koji se pojavio nakon pomjeranja zemljišta, a radi se o preko dva hektara što govori o veličini problema. Zemljište samo tone u širem krugu tako da proces sanacije zahtijeva dubinska geološka ispitivanja kako bi se uradio projekat kompletnog dijela. Ne radi se samo o sanaciji u putnom dijelu, već se radi o širem dijelu koji mora da uđe u proces sanacije. Zasad ćemo pratiti situaciju na terenu a saobraćajnom signalizacijom ćemo regulisati saobraćaj. Nakon ispitivanja i izrade projekta, pristupitićemo trajnoj sanaciji i rješenju – kazali su prije nekoliko mjeseci nadležni iz kompanije „Bemaks“.

Rekonstrukcija puta Petnjica- Berane, u dužini od oko 14 kilometara, započeta je prije četiri godine. Do sada je završena dionica od Petnjice do Budimlje, dok se očekuje da kompletni radovi budu završeni tokom ovog ljeta.

Za prvu fazu radova, koja je podrazumijevala sanaciju puta od Petnjice do lokaliteta Podvade, u dužini od od 3,6 kilometara, utrošeno je 3,7 miliona eura. Ugovorena vrijednost radova druge faze rekonstrukcije puta od Podvada do Berana, u dužini od 12,5 kilometara, iznosi 6,8 miliona eura.

Izvor:DAN, dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor