Kinezima u julu moramo platiti 29 miliona

Koliko će državu da košta to što Skupština nije dala saglasnost za refinansiranje kredita kod Eksim banke od 945 miliona dolara, teško je precizirati. Ipak, ono što je sigurno je da ukoliko se taj kredit ne refinansira do 21. jula, Vlada će morati da plati prvu ratu od 29 miliona eura.

Srećom, država taj novac ima i planirala ga je budžetom, koji je usvojen u četvrtak uveče, ali još nije stupio na snagu, piše Dan.

Danu je juče iz Službenog lista potvrđeno da im Zakon o budžetu nije dostavljen, te da do ponedjeljka sigurno neće biti objavljen.

Iako, amandman o zaduženju od 900 miliona eura, zbog refinansiranja kineskog kredita i još nekoliko starih kredita, nije prošao zbog izostanka podrške DF-a, Vlada, odnosno Ministarstvo finansija će nastaviti pregovore sa jednom evropskom državnom bankom.

Ministar finansija Milojko Spajić u Skupštini je kazao da su blizu dogovora da dobiju kredit po kamatnoj stopi od jedan odsto, rokom otplate 20 godina, grejs periodom od šest godina, bez hipoteka nad imovinom države i bez valutnog rizika, jer bi kredit bio u eurima.

Za kredit kod Eksim banke kamata je dva odsto, grejs period je takođe bio šest godina, ali je istekao, rok otplate 20 godina, dok je kredit uzet u dolarima. Prije sedam godina 945 miliona dolara je vrijedilo 690 miliona eura, dok je danas vrijednost porasla za 100 miliona.

Prema ugovoru, “Crna Gora se odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ili svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine, u vezi sa bilo kojim arbitražnim postupkom u skladu saugovorom”. Odnosno, kako je godinama pojašnjavano u javnosti, Kinezi mogu da uzmu dio teritorije Crne Gore ukoliko Crna Gora ne može da vraća kredit. To može biti dio obale, Luka Bar… Arbitraža u tom slučaju bi bila u Pekingu, što je još jedna otežavajuća okolnost.

Sa refinansiranjem kredita, odnosno uzimanjem kredita u eurima kod evropske banke, dobili bi duplo manju kamatu, oslobodili bi se valutnog rizika, hipoteke nad imovinom Crne Gore i šest narednih godina ne bi plaćali kredit za autoput. Ove godine se plaća rata u julu od 29 miliona, dok bi naredne godine imali dvije rate, jednu u januaru, a drugu u julu.

Tačan iznos rate u narednoj godini bi zavisio od iznosa povučenih sredstava, ali bi i to bila značajna suma novca koja bi se dala za kredit za autoput, koji, pritom još nije ni završen.

Da je refinansiranje kineskog kredita dobar ekonomski potez, potvrđuju i riječi poslanika opozicije Raška Konjevića i Damira Šehovića, koji su kazali da bi svaki poslanik podržao refinansiranje kineskog kredita, pod uslovima koje je ministar saopštio.

DF u četvrtak nije htio da podrži refinansiranje iz dva razloga. Jedan je taj što su amandman dobili pred glasanje, a drugi što su kazali da neće podržati nijedan predlog Vlade zbog svega što je izrekao premijer Zdravko Krivokapić. Spajić je na kraju morao da povuče amandman, kako bi dobio podršku za budžet, koji je od 31. marta u skupštinskoj proceduri.

Zbog toga će, ukoliko dođe do dogovora oko kredita sa evropskom bankom, za refinansiranje kredita morati da se radi rebalans budžeta. Spajić je to htio da izbjegne na svaki način.

Međutim, sada je sporno, i ako dođe do dogovora oko kredita sa evropskom bankom, da li će u Skupštini biti dovoljno podrške za rebalans, jer DF od juče bojkotuje parlament.

Tako da, ukoliko se nešto ne promijeni na političkoj sceni do 21. jula, politička odluka o čisto ekonomskom pitanju, koštaće građane za početak 29 miliona eura.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor