KIC: Koncert njemačke pijanistkinje Julije Hulsman

Ugledna njemačka pijanistkinja i kompozitorka Julija Hulsman predstaviće se premijerno podgoričkoj publici u srijedu, 11.aprila u Velikoj sali Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u 20 sati.

Julija Hulsman već petnaest godina mijenja izgled savremene njemačke džez scene i kreira svoj specifični zvuk sa kolegama kontrabasistom Marc Muellbauer i bubnjarem Heinrich Köbberling koji će na koncertu u KIC-u predstaviti novi album “Sooner and Later”.

Koncert trija Julije Hulsman održaće se u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro – JAM 2018” koja se ove godine održava pod motom “Žene u džezu”, a gostovanje organizuju udruženje Jazz Art i KIC “Budo Tomović”, uz podršku NJ.E. ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori, Hans Günther Mattern-a.

Pijanistkinja i kompozitorka Julija Hulsman je rođena u Bonu, 1968. Od svoje 11 godine svira klavir, a već sa 16 je imala svoj prvi bend.

Kasnije se preselila u Berlin da bi studirala džez klavir, na Univerzitetu umjetnosti (HdK).

Tokom studija se pridružila Njemačkom omladinskom džez orkestru (BUJazzO). Od 1997. Hulsman ima svoj džez trio sa kojim redovno nastupa već više od 15 godina u klubovima i festivalima širom Njemačke i Evrope.

Članovi njenog trija su kontrabasista Mark Mulbau (Marc Muellbauer) i bubnjar Hajnrih Kuberling (Heinrich Kobberling. Od 2001. radi na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu, i drži radionice kompozicije na Muzičkoj akademiji u Hanoveru. U periodu 2012/2013. bila je predsjednica Udruženja njemačkih džez muzičara.

Od 2008. sarađuje sa prestižnom izdavačkom kućom ECM, koja je objavila šest njenih albuma. Julija je 2016. godine dobila uglednu njemačku nagradu SWR za improvizovanu muziku.

Sa njenim novim albumom “Sooner And Later”, koji je producirao Manfred Eicher, 2016., Julija se vraća svom trio formatu posle njene duže odsutnosti sa koncertne scene.

“Sooner And Later” je album koji vas inspiriše na ponovno slušanje. Muzički majstori koji čine trio sviraju mestralno, njihovo zajedničko sviranje ima dinamiku i prednost u odnosu na solo izvođenje, ali postoje brojne prilike kada možemo procijeniti i diviti se svakom članu trija i pojedinačno.

Tiši trenuci su topli i ušuškani, svaki sa posebnim karakterom. Kada trio pokazuje svoju energičniju stranu, oni zapravo pokazuju briljantnost u stvaranju složenih i veoma privlačnih melodija. Album “Sooner And Later” je značajo dostignuće za trio koji je sebi odavno postavio visoki kriterijum.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor