Katnić: Slaviće 60 kriminalnih grupa, a ne građani

Crna Gora nema stručan kadar koji bi mogao da zamijeni tužioce koje država protivnu Ustavu šaljete u penziju, poručio je glavni specijani tužilac Milovoje Katnić.

Skupština je 27. maja usvojila amandman DF-a na izmjena Zakona o radu kojim se granica za odlazak u penziju po sili zakona spušta sa 67 na 66 godina života, a dodatno za još nekoliko godina ako je zaposleni radio na radnom mjestu sa beneficiranim stažom.

„Ovo što vi radite jeste ad hominem i prema meni“, kazao je Katnić i dodao da je to pogrešan put i da to nikada niko u istoriji nije radio.

Katnić je poručio da će Crna Gora zbog toga platiti 100 milion eura, jer je kako dodaje prekinut kontinuitet u istragama.

„Ja vam kažem da će ovih 60 kriminalnih grupa, slaviti ove zakone, a ne građani i da će tih 60 kriminalnih grupa proći na sudu kao što su prošli Kalić i Šarić, a ne zato što su tužioci loše pisali i radili“, naveo je Katnić na panel debati na temu „Kako do ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24“.

Tvrdi i da su izmjene zakona uperene i protiv njega lično, te da je kako ističe prekinto “civilizacijko pravo i seniorsko iskustvo među najboljim kadrom.

“Ja sam danas izgubio dva najbolja tužioca, koji su radili najteže predmete. Tužilaštvo je već danas izgubilo 10 tužilaca i neke strukture ih ohrabruju da podnesu ostavke”, saopštio je Katnić I dodao da su i advokati u štrajku, zbog čega ni sudovi ne rade.

“Kako ja danas da lišim slobode krimilanu grupu ako nemaju mogućnost da imaju odbranu”, pitao je Katnić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kaže da izmjene tužilačkog zakona nijesu usmjerene protiv bilo koga pojedinačno, te da je sve usklađeno sa Ustavom.

„Mislim da Crna Gora ima dosta ljudi, koji nijesu tužioci, a konkurisaće za pozicije. Mislim da je potrebna smjena kadra“, poručio je Abazović i dodao da moramo stvoriti sistem u kojem ćemo stvarati ljude koji će biti pošteni.

„Ja sam siguran da će vremenom sve više ljudi biti za ovaj koncept“, poručio je Abazović

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor