Katastrofalna demografska slika Pljevalja: Samo 260 polumaturanata na području opštine

Prema sadašnjim podacima, u našoj školi ima prosvjetnih radnika, koji nakon dvadeset godina rada neće imati potrebnu normu časova, kaže direktor Srednje stručne škole Miljan Mitrović.

Najnoviji podatak da je ove godine deveti razred u svim pljevaljskim osnovnim školama završilo svega 260 učenika, potvrđuje da će veliki broj prosvjetnih radnika u Gimnaziji “Tanasije Pejatović” i Srednjoj stručnoj školi ostati bez potrebne norme časova.

Pad broja stanovnika u pljevaljskoj opštini, kao i sve izraženije seobe mlađeg i radno sposobnog stanovništva doveli su do pada broja školaraca. Da situacija nimalo nije bezazlena, potvrđuje i činjenica da se ove godine u prvi razred upisalo svega 160 učenika. Iz Srednje stručne škole je otišlo 260 maturanata, a iz Gimnazije 90.

Ako se ove brojke uporede, jasno se može vidjeti da je ove godine 100 prvaka manje nego što je učenika devetog razreda, a da je 90 maturanata u srednjim školama više nego učenika završnog devetrog razreda u osnovnim školama.

– Sasvim je sigurno da će jedan broj prosvjetnih radnika ostati bez potrebne norme časova. Prema sadašnjim podacima, u našoj školi ima prosvjetnih radnika, koji nakon dvadeset godina rada neće imati potrebnu normu časova, kazao nam je direktor Srednje stručne škole Miljan Mitrović.

Već ranije su iz osnovnih škola saopštili da će jedan broj učitelja ostati bez odjeljenja, a da mnogi prosvjetni radnici neće imati potrebnu normu časova. Kada su u pitanju osnovne škole, trenutno je najkritičnija situacija sa školom u nekadašnjem rudarskom naselju Gradac i u selu Bobovo. Tim školama prijeti gašenje ili prelazak na petorazredne škole.

-Katastrofalno malo broj maturanata u gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi, kao i još manji broj polumaturanata na nivou opštine, govori u prilog činjenici da je ova sredina sistematski pustošena i uništavana prethodnih trideset godina. Kako drugačije objasniti činjenicu da u dvije srednje škole u Pljevljima ima ukupno 350 maturanata, a da je broj polumaturanata za 90 manji, kaže šef Odborničkog kluba Demokratske Crne Gore Bojan Krvavac, ističući da dodatno zastrašuje podatak da je u ovoj godine, dosad, rođeno samo oko 70 beba. On navodi da takvi podaci pokazuju prilično beznadežnu demografsku sliku u Pljevljima.

-Na udaru će se prvo naći prosvjeta, koja je ionako obezvrijeđena negativnim djelovanjem partijskih vojnika. Uzrok ovako katastrofalne demografske situacije možemo tražiti u razorenoj privredi za vrijeme vršenja vlasti DPS režima, nedostatak radnih mjesta, lošu ekološku situaciju u gradu, tako da najmlađi i najsposobniji iz Pljevalja bježe glavom bez obzira, kazao je Krvavac.

Istakao je da nova državna vlast, kao i buduća lokalna vlast moraju učiniti sve kako bi se u Pljevlja vratio život.

-Bez ozbiljnih izdvajanja koja bi podstakla rađanje i bez urgentnog otvaranja novih radnih mjesta, ne možemo očekivati popravljanje katastrofalne demografske situacije u našem gradu, upozorio je Krvavac.

Izvor: Pvportal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor