Kanjon Nevidio i rafting Tarom glavne atrakcije turistima

Na raftingu Tarom do kraja septembra evidentirano je 11.200 turista, Trnovačko jezero posjetilo je njih 2.100, a Nevidio 2.700 turista, od čega je 1.975 prošlo kroz kanjon

Više od 17.000 turista posjetilo je ove sezone područja u podnožju Durmitora koja pripadaju plužinskoj i šavničkoj opštini. Brojke su daleko manje nego u 2019. godini, ali ohrabrujuće u odnosu na 2020. s obzirom na činjenicu da još uvijek traje epidemija virusa korona. Najatraktivnije lokacije i ove godine bili su kanjon rijeke Tare u Plužinama i kanjon Nevidio u Šavniku, ali i seoska etno i eko sela obje opštine gdje je sve više smještajnih kapaciteta. Stoga je i razvoj te vrste turističke ponude cilj lokalnih samouprava koje intenzivno rade na poboljšanju infrastrukture.

image

Kanjon Nevidio bilježi 2.700 posjeta-Ž.Š.

– Sezonom možemo biti djelimično zadovoljni, ako je uporedimo sa prošlom godinom kada je ostvaren znatno manji broj posjeta u odnosu na 2019. godinu. Svjesni smo da je virus korona do temelja uzdrmao turističku privredu u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Ali je ipak primjetno ove godine da su se turisti jednostavno uželjeli putovanja, i uz poštovanje epidemioloških mjera su posjećivali naš kraj. Veliki problem je bio nepostojanje direktnih avio-letova iz Rusije za Crnu Goru, jer su nam gosti iz Rusije do ove godine bili najbrojniji, posebno na raftingu na Tari – kazao je za „Dan“ Petar Ćalasan, predstavnik Parka prirode „Piva“.

image

Zip-lajn preko Pivskog jezera-Park prirode Piva

Ćalasan navodi da su na raftingu Tarom do pred kraj septembra imali 11.200 turista, u istom periodu prošle godine bilo ih je 3.300, a 2019. čak 25.000. Trnovačko jezero posjetilo je 2.100 gostiju, što je za 350 više nego lani, ali manje nego pretprošle godine kad je taj lokalitet posjetilo oko 3.400 turista.

Radovi na poboljšanju turističke infrastrukture

U Plužinama su uz poboljšanje infrastrukture organizovali i niz sportskih i kulturno-zabavnih programa, a u Šavniku najavljuju i neke nove turističke projekte.

– Opština ima u planu izradu zip-lajn žičare i rekonstrukciju mosta iznad kanjona Nevidio koji vodi ka selu Duži, a s kojeg se pruža vrlo atraktivan pogled na kanjon i cjelokupni predio. TO Šavnik će shodno raspoloživim finansijskim sredstvima djelovati u pravcu promocije prirodnih potencijala, kao i kulturno-istorijskih znamenitosti. Realizovaćemo neke započete aktivnosti, gdje spada izrada foto i video materijala, istakla je Vaska Zorić.

U saradnji sa Opštinom i tamošnjim Parkom prirode „Dragišnica – Komarnica“ uređivaće izletišta, vidikovce i pješačke staze, a u planu je i onlajn promovisanje gdje će objediniti sve lokalitete karakteristiične za tu opštinu.

Vršilac dužnosti direktora šavničke Turističke organizacije (TO) Vaska Zorić za „Dan“ ističe da je rejon te opštine tradicionalno najposjećeniji tokom ljetnih mjeseci. Kako je navela. od početka godine pa do sredine septembra Šavnik bilježi, ne uzimajući podatke za kanjon Nevidio, blizu hiljadu posjetilaca.

– Ta brojka je vjerovatno i veća jer svako od turista i gostiju ne izvrši prijavu boravka, a iz sezone u sezone otvaraju se novi smještajni kapaciteti, i to pretežno na ruralnim područjima. U ovu ljetnju turističku sezonu ušli smo obogaćeni za još jedno etno-selo na izuzetno živopisnoj i atraktivnoj lokaciji. Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji, ostvaren je solidan turistički promet, mada ukoliko vremenski uslovi dozvole, možemo očekivati i dodatne dolaske turista – kazala je Zorić.

Ove sezone Nevidio je posjetilo 2.700 turista, od čega je njih 1.975 prošlo kroz kanjon.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor