Kako vas varaju na aerodromima

Kad kao turista dođete u strani grad, uvijek postoji mogućnost da će neko, odmah čim sletite, pokušati da vas prevari. Zato je engleski Daily Mail objavio kratki vodič s upozorenjima kojih stvari se treba čuvati na aerodromima, a ako im je vjerovati, lista je sljedeća:

Osoba koja vam odvlači pažnju

Stigli ste, uzeli kofer, spremate se da idete dalje ali nailazi neki čovjek i započinje priču s vama. Ostavljate kofer sa strane ne brinući ništa, ali dok vi s njim “naklapate”, njegov kompanjon “operiše” po vašem koferu. Šta reći nego, čuvajte se suvišnih razgovora na aerodromima.

Besplatni wifi

Kad putujete u inostranstvo, itekako ćete tražiti pristup bežičnom internetu. Savjet, nipošto se ne spajajte na “unsecured” wifi hotspotove, jer na taj način neko može da provali u vaš telefon, poigra se lozinkama, računima i sličnim stvarima…

Pomoć s nošenjem kofera

Nije rijetkost da vam na aerodromu dođe osoba i ponudi vam nošenje prtljaga. Vi nakon dugačkog puta srećni pristanete, ali nakon dolaska do taksija, čovjek ne želi da vam vrati prtljag i traži da mu platite daleko veću cifru nego kakva u praksi zaista jeste. Nemojte bezveze da se dovodite u ovakve situacije, već jednostavno potražite službenog nosača, ima ih dovoljno.

Džeparenje

U gužvi ste na aerodromu, tražite prevoz do grada, novčanik i dokumenta ste na sekund stavili u zadnji džep, a nakon što se malo maknete iz gužve, shvatite da se oni tamo više ne nalaze. Uglavnom, bez puno filozofije, vrijedne stvari držite uvijek na mjestu do kojeg lopovi ne mogu da dođu, jer posljednje što vam treba je da na putovanju odmah ostanete bez novca i dokumenata…

Odbor za doček

S hotelom u kojem odsijedate dogovorili ste da po vas pošalju taksi. I ovdje budite oprezni i raspitajte se ko tačno dolazi, jer postoje šanse da će više od jedne osobe držati natpis s vašim imenom na aerodromu. Naime, moguće je da neki recepcioneri pošalju nekog svog da vas pokupi, a taj prevoz zna da bude znatno skuplji. Tako da, uvijek se raspitajte ko tačno dolazi.

Neispravni taksimetar

I stižemo do posljednje, ali vjerovatno i najpoznatije prevare. Nakon vožnje taksista vam objašnjava da se taksimetar pokvario i izračunava vam znatno veći iznos. Na ovo posebno pripazite, a probleme izbjegnite na način da se odmah dogovorite za cijenu i koristite usluge pouzdanih kompanija.

Izvor:Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor