Kako da za 24 sata ojačate imunitet

Naš imuni sistem je nevjerovatno kompleksan i vrlo je bitno da funkcioniše dobro, jer od njega zavise i drugi djelovi tijela.

Umjesto da čekate znakove prehlade, najbolje je da preduzmete preventivne korake kojim ćete da ojačate imunitet, piše Dejli Mejl, prenio je B92.

Nutricionistkinja Hana Brej daje nekoliko primjera kako da tokom 24 sata poboljšate imunitet.

Dan započnite vodom sa limunom.

Ne samo da će da vas hidrira, već će ovaj napitak da ima pozitivan učinak na probavni sistem u smislu pripreme za primanje hrane.

„Ovo je vrlo jednostavan način da povećate nivo C vitamina, ključnog sastojka za imuni sistem, a u kineskoj medicini se već godinama vjeruje kako pomaže u čišćenju i detoksikaciji“, kaže Brej.

Takođe, preporučuje se konzumiranje dodataka ishrani koji podržavaju pozitivne bakterije dobre za crijevnu floru.

Vaš ručak treba da bude šarenih boja.

Narandža i povrće imaju visok nivo beta-karotena, dok ljubičaste vrste voća i povrća sadrže proantocijanidine koji su snažni antioksidansi.

„Imuni sistem traži različite sastojke kako bi bio zdrav. Jedenje „duge“ različitih boja svakog dana je bitno. Zaboravite na sendviče i umjesto toga spakujte svježu salatu duginih boja punu kvalitetnih proteina“, kaže Brej.

Umjesto da nakon ručka legnete ili sjednete za kompjuter, Brej savjetuje da prošetate.

Na ovaj način snižavate nivo kortizola i povećavate nivo vitamina D. Šetnja se preporučuje u prirodi i zelenim oazama.

U poslijepodnevnim satima jedite užinu bogatu proteinima.

Nesoljeni kikiriki, orasi i sjemenke, kuvana jaja, ovseni kolači sa dimljenim lososom, štapići od povrća s humusom i čija puding su odlični za užinu.

Vježbajte kada ste odmorni, u protivnom ćete da narušite svoj imuni sistem.

Večerajte što ranije, jer kasna večera može da ošteti probavni sistem i kvalitet sna, pa idite ranije u krevet. San i imunitet su usko povezani.

„Istraživanja su pokazala da su učesnici koji su imali dobar noćni san kreirali više zaštitnih antitijela od onih kojima je falilo sna. Nedovoljno spavanje negativno utiče na imunitet i slabi ga.

Držite se regularnog vremena odlaska u krevet i izbjegavajte svjetlost ekrana elektronskih uređaja barem sat prije odlaska u krevet. Preporučuje se i da imate kupku u soli od magnezijuma i da čitate knjigu“, zaključuje Brej.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor