Južna Koreja žali zbog otkazivanja Pompeovog dolaska

Južna Koreja je izrazila žaljenje zbog američke odluke da otkaže put državnog sekretara Majka Pompea u Pjongjang i navela da je neprestana diplomatija najvažnija za rješenje nuklearne krize oko Sjeverne Koreje.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je naložio šefu diplomatije da odgodi putovanje zbog “nedovoljnog napretka u pregovorima o nuklearnom razoružanju” Sjevera. Tramp je kao razlog za slab napredak u pregovorima naveo nedostatak kineske podrške.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je važno da saveznici traže “suštinski napredak” u denuklearizaciji i da se od Kine očekuje da nastavi da igra “konstruktivnu ulogu” u međunarodnim naporima da se nuklearna kriza riješi.

“Najvažnije je da se zadrži dugoročni pogled na stvari i istovremeno očuvati impuls dijaloga i koncentrisati diplomatske napore da se iskreno primjene sporazumi sa samita Južne i Sjeverne Koreje i Sjeverne Koreje i SAD, umjesto da se pridaju značenja svakoj promjeni situacije”, navedeno je u saopštenju.

Šef južnokorejske diplomatije Kang Kjung-hva je s Pompeom razgovarao telefonom i zaključeno je da saveznici treba da rade zajedno da bi se atmosfera dijaloga održala u životu.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor