Joanikije: Svjedočimo vjeru, ničije ne otimamo

Joanikije je istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta slava mitropolije na čijem je čelu i naglasio da ona svjedoči vjeru i čuva identitet naroda, a da „ničije ne otima, niti ugrožava bilo čije pravo“.

On je, nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u manastiru Ždrebaonik, istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska nastavila kontinuitet Pećke patrijaršije i da je imala ogromnu ulogu u očuvanju Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTRS.

„To prepoznaju svi ljudi koji imaju imalo pameti, poštenja i obrazovanja da to tako i prihvate, onako kako jeste. Mi ne želimo da mijenjamo istoriju, mi čuvamo korijene, pamćenje i nije mi jasno kome smeta istorija Crne Gore i Njegoš?“, upitao je mitropolit Joanikije.

On je ocijenio da pojedinim političarima u današnjoj Crnoj Gori smeta Njegoševa veličina i slava Mitropolije crnogosko-primorske koja je, kako je naglasio, neodvojivi deo Srpske pravoslavne crkve od njenog osnivanja, od Svetog Save do danas.

„Kada ovo govorimo ne želimo da ugrožavamo ničija prava, ne otimamo ničije pravo, niti imovinu, nego samo svjedočimo vjeru i čuvamo svoj identitet i svoje nasljeđe. To se pokazalo ponajbolje u vrijeme odbrane naših svetinja kada smo imali podršku cijelog pravoslavlja, uključujući sve srpske zemlje, uključujući i Republiku Srpsku gdje su počele i prve litije podrške i mi to ne zaboravljamo“, poručio je Joanikije.

On je dodao da ne zaboravlja nikada ni ličnu podršku Dodika koji je, kako je naveo, uvijek gledao sa ljubavlju da pomogne koliko može Crnoj Gori.

Joanikije je rekao da ga posebno raduje što je kod moštiju Svetog Arsenija Sremca, nasljednika Svetog Save, u manastiru Ždrebaonik mogao da ugosti Dodika.

„Upravo ovo je mjesto gdje imamo priliku da se sjetimo naših korijena, tradicije i svega što je Mitropolija crnogorsko-primorska značila u istoriji Crne Gore, srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“, poručio je Joanikije, kako prenosi Tanjug.

 

 

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor