Jelušić: Nije mi strano da Aleksa i Milo naprave koaliciju

Poslednje dvije vlade, kao i njihov pad, potvrđuje činjenicu da o dobrobiti Crne Gore moraju da razmišljaju svi, ne samo „većine“ ili „manjine“, jer nas vežu određeni interesi koji se tiču svih građanki i građana. Ovo je za Borbu kazala poslanica URE Božena Jelušić.

Kako je dodala, uz sve manjkavosti manjinske Vlade, ona je imala je značajni stepen inkluzivnosti – odražavala je u dobrom dijelu cijelu Crnu Goru – i imala je dosta potencijala.

„Nažalost, redosljed poteza Vlade je bio takav da je određene subjekte doveo do toga da, slijedeći konzistentnost svojih politika, zatraže njeno obaranje, čime se polarizacija iznova produbila. Formiranje neke nove vlade u drugačijem sastavu nije sporno, i ni sa kakvim prebacivanjem se ne osvrćem na moguću činjenicu da Demokrate sada sa DPS-om formiraju neku novu Vladu, ako ona ostane na proklamovanom tragu. Meni to nije strano“, kazala je Jelušić.

Izbori najbolje rješenje

Poslanica URE kaže da bi najbolje rješenje bio neki vid raščišćavanja političkih prilika kroz izbore, ali kaže i da se pribojava da izbori, bez obzira na sve, neće bitno promijeniti situaciju, niti poboljšati političku scenu Crne Gore. Zato ni pad vlade, kako navodi nije nekakava revolucija.

„I manjinska vlada je bila neka vrsta političke bure. I ova nova će takva biti, ali za mene ni jedno ni drugo nije problematično ako će promijeniti stvari na bolje. Čini mi se da je previše riječi, obećanja, izjava časti, nekakvih djetinjastih zaricanja i ukopavanja u političke rovove iz kojih više niko ne izlazi kao čist politički subjekt i to je problem“, kazala je Jelušić.

Njoj sve ovo izgleda kao djetinja igra, a u tako ozbiljnoj sferi kakvi su državni interesi, i smeta joj što nema više ozbiljnosti na političkoj sceni Crne Gore.

„Voljela bih da što prije budu izbori, ali se plašim da ni ti izbori neće popraviti ovo stanje koje pratim više od poslednjih 10 godina, i vidim kako se urušavaju preduslovi koji znače građansku i istinsku EU orijentaciju“, kazala je Jelušić.

Saradnja sa DFom

Jelušić je komentarisala i Demokratski front i kazala da ne želi da se miješa u njihovu političku i ideološku orijentaciju, ali i da bi voljela da vidi jednu vrstu evolucije unutar ovog političkog saveza.

„Kritičnost DF-a u odnosu na EU, njihova samosvojnost kad su u pitanju određene globalne politike koje oni kritički preispituju, nikada mi ne bi zasmetali. Dakle, otklon od kolonijalne svijesti i njenih recidiva bih od sveg srca pozdravila, kada bi on išlao u oba smjera. Problem je kada takvo preispitivanje udara samo na temelje sekularnog građanskog društva i na inkluzivnu demokratiju. Ni u kom slučaju neću da kažem ni da su bolji nit gori od bilo koje druge partije, i ne bih se usudila da dociram i dijelim savjete. Mogu samo reći da bih voljela da vidim neku vrstu evolucije koju bi DF možda mogao da doživi“, smatra Jelušić.

Ona je za BORBU kazala da se to u prvom redu odnosi na istinsko prihvatanje interesa nezavisne Crne Gore i njenih građana. To bi podrazumijevalo i uvažavanje i kritičko preispitvanje ukupnog konteksta i okolnosti koje su dovele do ratova i sukoba devedesetih i istinska spremnost da se, zajedno sa svim ostalim političkim subjektima, i DF suoči sa tim nasljeđem.

„Kao što kritički promišljaju Evropu, tako bi kritički trebalo da posmatraju i Rusiju i određene elemente srpske politike koji se odnose na Crnu Gori. Da to rade, mogli bi da budu partner – ovako, oni su politička partija koja jedno oko drži zatvoreno, a drugo otvoreno, što, istini za volju, rade i mnoge druge partije.

Kao što s pravom traži da se raščiste posljedice naše nepoštene i razorne pljačkaške tranzicije, na isti način DF bi trebalo da se okrene vlastitoj državi u punom kapacitetu, jer ne pokazuju da su je svesredno prihvatiti od 2006“, kazala je Jelušić.

Otvorene liste

„Otvorene izborne liste bi svakako doprinijele raščišćavanju političke elite. Svakako, uz predupređenje mogućih negativnih efekata ovakvog izbornog sistema. Postoji kontinuirani pad društvenog povjerenja i socijlanog kapitala Crne Gore, a političke partije tu stoje nikad gore. Ovaj sistem izbora i ova vrsta partitokratskih praksi koje podrazumijevaju reprodukciju jedne te iste političke elite, ne doprinose poboljšanju. Voljela bih da smo napravili određene pomake i izmjene kada su u pitanju otvorene liste, da smo oko toga imali konsenzus, ali ne vidim da ga ima. I dalje je najljepše osjećanje da vi sa pozicije jedne političke partije možete da držite poluge moći u državi. Taj model je „učen“ i naučen nakon 30 godina, a sada je kontaminirana ukupna politička scena“, kazal je Jelušić za naš portal.

Ona očekuje da Vlada u tehničkom mandatu, dok bude tu, radi kao da se ništa dogodilo, pa makar to bilo i 15 dana. To je važno kako bismo se pripremili za jesen i istakla da su u pitanju dužnost i patriotska obaveza svakog ministra/ce. Osobito je važno da se ne ni na koji način ne zakoči proces kompletiranja sudske grane vlasti, posebno Ustavnog suda i Sudskog savejta.

„To znači da tu ne bi smjelo biti opstrukcija, već da 81 poslanik/ca u Skupštini moraju biti kao jedan. Tu imperativno treba da stanu sve vrste sukoba, nepoznanica, ličnih ili nekih drugih animoziteta. Sa kompletiranom sudskom granom vlasti može se ići ka nekim kredibilnijim ishodima nakon izbora. Imaćemo barem neku osnovu“, kazala je ona.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor