Jedite smokve, vrlo su zdrave

Pored toga što ukusom razveseljavaju naša nepca, smokve su i vrlo zdrave. Prepune su zdravih vlakana, vitamina i minerala i njihova upotreba u ljekovite svrhe ima dugu istoriju.

Prirodni šećer

Smokve su voće koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, pune su hrskavih sjemenki. Svježe smokve su delikatne, zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatko.

Bogate su prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji prevladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Vrlo su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K te pospješuju opšte zdravlje organizma.

Smokve se preporučuju kao djelotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže. Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ishrana bogata svježim voćem i povrćem, među kojima su i smokve, prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Dobre bakterije

Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite izgubiti koji kilogram. Hrana bogata vlaknima osigurava osjećaj sitosti te sprječava glad i želju za slatkišima. Smokve pored toga sadrže i probiotike koji podržavaju već postojeće dobre bakterije u organizmu i time podstiču dobro zdravlje probavnog sistema.

Ovo je voće bogato kalcijumom, mineralom koji održava dobro zdravlje kostiju. Količine kalijuma koje se u njima nalaze mogu spriječiti izbacivanje kalcijuma putem urina uzrokovanih većom količinom soli.

Sve to smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor