Jedete malo, a gojite se? Evo u čemu je problem

Malo kalorija, malo masti i malo ugljenih hidrata najčešći su savjet za „put u vitkost“.

I muškarci i žene često odluče da konzumiraju niskokaloričnu hranu kako bi brzo smršali, čime se praktično izgladnjuju, piše Independent.

Mnogi poslije takvih dijeta neće priznati da su im se kasnije kilogrami vratili, i to često više od onoga što su izgubili.

„Naš mozak zapravo kontroliše našu masu, naš metabolizam i jačinu gladi. Studije sprovedene u proteklih 50 godina pokazuju da je hipotalamus ‘šef’ toga koliko se gojimo ili mršavimo. Naš mozak ima vrlo jasnu ideju o tome koliko smo veliki i želi da premosti i sabotira sve pokušaje da smršamo. To je razlog zašto se većina ljudi nakon većeg gubitka kilograma zapravo vrati na isto. To je takozvani jo-jo efekat. Mozak je nesrećan s manjkom“, kaže doktor Džejson Mekeun, jedan od vodećih neurologa Britanije.

On kaže da su niskokalorične dijete (koje naziva i izgladnjivanjem) unaprijed osuđene na propast. Tvrdi da je mršavljenje zapravo mnogo jednostavnije „na papiru“ jer naš mozak zaista radi protiv nas. Riječ je o milenijumima evolucije koje pokušavamo da „poništimo“.

„Naš mozak tačno zna na kojoj kilaži je srećan. Jedini način na koji možete da utičete na izgled i zdravo smršate jeste da ‘resetujete’ mozak“, kaže neurolog.

Najbolje je polako i postepeno smanjivati unos šećera, smanjiti veličinu obroka, i paralelno uz to vježbati. Brzih rješenja nema, ili nijesu zdrava, zaključuje Mekeun.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor