Jedan od najjezivijih ekperimenata u istoriji čovječanstva

Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, psiholozi Petar Nojbauer i Vajola Bernard sproveli su tajni eksperiment koji je podrazumijevao odvajanje blizanaca odmah nakon rođenja i slanje istih u hraniteljske porodice. Cilj eksperimenta bio je određivanje koliko genetika i vaspitanje mogu uticati na formiranje ponašanja i ličnosti.

Eksperiment je finansirao Nacionalni institut za mentalno zdravlje u SAD-u, a žrtve su bile trojke – Robert Šafran, Edi Galand i Dejvid Kelman.

Tajni eskperiment je izašao na vidjelo kada su se tri brata sasvim slučajno srela 1980. Njihove fizionomije bile su previše slične što je odmah izazvalo sumnju i potvrdilo činjenicu da su u krvnom srodstvu.

Ipak, ubrzo su otkrivene užasne posljedice njihovog razdvajanja. Sva trojica su u nekom period života patila od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je i da kada su progovorili govorili su da imaju braću.

O njihovoj neobičnoj sudbini snimljen je film „Tri identična stranca“ koji je nedavno premijerno prikazan na „Sandens festivalu“. Nažalost, premijeri su prisustvovali samo Robert i Dejvid.

Edi Galand je, nakon duge borbe sa depresijom, oduzeo sebi život u 33. godini, ostavivši iza sebe suprugu i kćerkicu.

Interesatna činjenica je da Petar Nojbauer i Vajola Bernard nisu pokazali nimalo sažaljenja ni stida zbog njihovog dubokog uvjerenja da su činili dobru stvar za djecu i dali im šasnu da individualno razviju svoje ličnosti.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor