Izvoz iz prvog rasadnika malina

Iz prvog rasadnikamalina sa sjevera Crne Gore u zemlje Evropske unije izvezeno je 80.000 sadnica. Visokokvalitetnu sortu voca uzgaja bjelopoljsko gazdinstvo Popovic u saradnji sa Biotehničkim centrom. Kupci iz inostranstva su zadovoljni kvalitetom sadnog materijala.

 

Područje Limske doline pogodno je za uzgoj maline. U domaćoj proizvodnji podljednjih godina zabilježen je i dobar rod i kvalitet tog voća, pa paroizvođaći nastavljaju da proširuju svoje zasade novim i produktivnim sortama. Gazdinstvo Popović je u saradnji sa bjelopoljskim Biotehničkim centrom otišlo korak dalje. Na parceli od jednog hektra podignut je rasadnik iz kojeg je na evropsko tržište po prvi put iz Crne Gore izvezeno 80.000 sadnica.

Petogodišnje ulaganje u proizvodnju i predanost poslu urodili su plodom. Početni sadni materijal iz Škotske čija sorta se uzgaja u prvom rasadniku na sjeveru države umnožavao se.

Zadovoljni kvalitetom, kupci iz inostranstva već su najavili nastavak saradnje sa gazdinstvom Popović i Biotehničkim centrom.

Namjera bjelopoljskih plantažera je da svojim zasadima u proizvodnji visokokvalitetnih sorti malina podrže crnogorske proizvođaće.

Uzgoj maline je unosan posao, a dobra vijest je da se i ove godine može očekivati dobra zarada.

Plodno zemljište treba iskoristiti za gajenje malina koje imaju veliki ekonomski potencijal. Uvođenjem novih sorti i to iz domaćeg rasadnika, plantažeri podižu i kvalitet i količinu roda. Motiv za veću proizvodnju treba da budu strani kupci čija potražnja za sadnicama iz bjelopoljskog kraja raste i ide na ruku vlasnicima prvog rasadnika malina.

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor