Izraelska policija tukla prisutne na sahrani ubijene palestinske novinarke

Izraelska policija intervenisala je danas u Jerusalimu tokom sahrane palestinske novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh, koja je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali. Policija je koristila silu, intervenišući pritom palicama, zvučnim bombama i gumenim mecima.

Izraelska policija nije dozvolila da okupljeni tijelo ubijene novinarke ponesu na ramenima. Koristili su pendreke, gumene metke i zvučne bombe

Stotine novinara i aktivista počele su da se okupljaju od ranih jutarnjih sati ispred bolnice u okupiranom istočnom Jerusalimu, gdje je bilo tijelo Abu Akleh.

Izraelska policija blokirala je puteve u okolini, sprječavajući Palestince da dođu do ovog područja.

Izraelska policija nije dozvolila da tijelo ponesu na ramenima do mjesta ukopa.

Dok su Palestinci nosili tijelo ubijene novinarke, izraelska policija, uključujući konjanike, intervenisala je palicama, zvučnim bombama i gumenim mecima.

Intervenisala je i hitna pomoć.

Tijelo Abu Akleh je vraćeno u mrtvačnicu. Nakon što je izraelska policija neko vrijeme čekala ispred mrtvačnice, tijelo je prebačeno u mrtvačka kola.

Izraelska policija postavila je  kordon oko mrtvačkih kola i ne dozvoljava da priđu oni koji žele da hodaju uz njih.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samudi, pogođen je u leđa, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva u srijedu.

Abu Akleh je rođena u Jerusalimu 1971. godine, a novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Jarmuk.

izvor: Portal Analitika

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor