Izostaje podrška sistema za djecu sa autizmom

Prekomjerna težina i manjak kretanja su problemi koji posebno pogađaju djecu sa autizmom, a nedostatak sistema podrške im onemogućava da se uključe u aktivnosti koje su dostupne njihovim vršnjacima.

To je ocijenjeno na pres konferenciji Fondacije “Ognjen Rakočević”, koja je organizovana povodom završetka projekta “Sunce tebi, sunce meni“, a  koji je podržao Crnogorski Telekom.

Predsjednica Fondacije “Ognjen Rakočević”, Vanja Rakočević, kao najznačajniju aktivnost projekta, istakla je školu plivanja koja se odvijala na „Bazenima Kalezić“.

“Već deset mjeseci radimo školu plivanja koja je u početku finansirana od donacija građana i društveno-odgovornih firmi, a potom, zahvaljujući Telekomu i njihovom konkursu “Za svako dobro“. Oni su nam uveliko olakšali finansiranje ove aktivnosti”, kazala je Rakočević.

Sistem podrške za djecu sa autizmom je, kako je ocijenila, jako mali, dok „besplatnih aktivnosti skoro da nema uopšte“.

„Htjeli smo da pružimo djeci što više sadržaja u kojima mogu aktivno učestvovati i gdje mogu biti korisni i kroz koje mogu širiti svijest o sebi“, istakla je Rakočević.

Ona je najavila da će škola plivanja nastaviti sa radom od prvog septembra, uz podršku Fudbalskog kluba Budućnost i ostalih donatora.

Trener rekreativno-terapeutske škole plivanja, Ivan Bojović, kazao je da postoje nebrojene koristi od plivanja, ističući da su prekomjerna težina i nedostatak aktivnosti poseban problem koji prati djecu sa autizmom.

„Posebno bi se orijentisao na  problem koji pogađa ovu populaciju, a to je prekomjerna težina i manjak kretanja jer su ograničeni da se uključe u aktivnosti koja su dostupna ostaloj djeci“, rekao je Bojović.

 On je kazao da su djeca kroz školu plivanja naučila da borave u vodi i kako da se dalje snađu i u drugim okruženjima gdje je voda

 „Najviše vremena smo proveli u socijalizaciji djece i radu u grupi, kao i upoznavanju sa pravilima ponašanja u bazenu“, objasnio je Bojović.

On je istakao da je dio članova iz bazena učestvovao na Četvrtom Podgoričkom Triatlonu „Plavnica“ u julu ove godine.

Autorka projekta, Sanja Marljukić, kazala je da je cilj  projekta “Sunce tebi,sunce meni” , koji je trajao pola godine, bio da djeca sa autizmom, uz adekvatan terapeutski rad i aktivnosti, uče kroz igru.

“Glavni cilj projekta je da se kroz terapijski rad i vaninstitucionalne aktivnosti namijenjene djeci iz autističnog spektra, na jedan vrlo kreativan način, sa osmjehom i kroz igru, mogu izmamiti osmjesi, a ujedno i da pokaže značaj igre kao najboljeg načina učenja”, pojasnila je Marljukić.

Ona je rekla da je u okviru projekta bila organizovana i radna akcija pošumljavanja Gorice.

Članica Upravog odbora Fondacije, Milica Stojadinović Miličić, smatra da je logično da prvi projekat koji se tiče djece sa autizmom bude škola plivanja.

„Prvo što kao roditelj pomislite jeste „mora naučiti da pliva“. Svi autisti vole vodu i ovo je bila jedna od prilika da shvate koja je to opasnost koju nosi voda“, navela je Stojadinović Miličić.

Ona smatra da postoji loša primarna zdravstvena zaštita za autiste i da nema organizovane podrške.

„Ovakvi projekti nisu dodatni, već su oni egzistencijalni za nas zato što ne postoji nikakva organizovana podrška za autiste“, naglasila je Stojadinović Miličić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor