Izabrali nove članove Savjeta RTCG, Vuković predsjednik žirija za Trinaestojulsku nagradu

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su danas nove članove Savjeta Radio i televizije Crne Gore. Listu kandidata podržao je 41 poslanik vlasti, ali i dva poslanika Socijaldemokratske partije.

Za članove Savjeta RTCG izabrani su Bojan Baća (predlog Univerziteta Crne Gore), Žarko Mirković (predlog CANU), Naod Zorić ( predlog NVO iz oblasti kulture), Filip Lazović (predlog Unije poslodavaca), Veselin Drljević (predlog NVO iz oblasti medija), Milica Špajak, Amina Murić (predlozi NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava), Marijana Camović Veličković (predlog Unije slobodnih sindikata), i Predrag Marsenić (predlog Crnogorskog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta).

Poslanici su takođe izabrali članove žirija za Trinaestojulsku nagradu.

Podsjećamo, Administrativni odbor je ranije predložio Skupštini da imenuje Bećira Vukovića za predsjednika, a za članove Dragana Koprivicu, Isidoru Damjanović, Miletu Marka Ivanović, Milenu Burić, Gorana Batrićevića i Miomira Vojinovića.

Listu kandidata podržalo je 36 poslanika vladajuće većine, dok su uzdržani bili poslanici liste „Mir je naša nacija“ Miodrag Lekić, Zdenka Popović i Albin Ćeman. Uzdržani su takođe bili i poslanice Ure, Božena Jelušić i Suada Zoronjić, dok su protiv glasali prisutni opozicioni poslanici.

Najviše Kritika u javnosti izazvao je predlog da Vuković bude predsjednik žirija zbog njegovih pozitivnih stavova o Ravnogorskom pokretu. Između ostaloga, Vuković je ranije napisao da je Draža Mihailović predvodio “Treći srpski ustanak”.

Skupština je odbila predlog da se otvori parlamentarna istraga i formira Anketni odbor povodom zaduženja Crne Gore od 750 miliona. Poslanici vladajuće većine takođe nijesu podržali izvještaje o radu Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao ni Agencije za sprječavanje korupcije.

Prisutni poslanici jednoglasno su podražali Predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji je predložio poslanik Genci Nimanbegu.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista.

Izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor