IZ: Bjelopoljska vlast skrnavi muslimansko groblje

Lokalna vlast u Bijelom Polju uređivanjem centralnog gradskog trga skrnavi posmrtne ostatke na muslimanskom groblju, saopšteno je iz Mešihata Islamske zajednice.

Reis Rifat Fejzić navodi da su u Islamskoj zajednici užasnuti takvim aktivnostima.

„Bez konsultacija sa Islamskom zajednicom ove radnje smatramo neovlašćenim i svojevrsnim kulturocidom sa elementima krivičnog djela. Iako je Medžlis islamske zajednice Bijelo Polje vodio razgovore sa predsjednikom SO Bijelo Polje vezano za revitalizaciju vakufskog dobra u centru grada i poslao zahtjev za arheološkim iskopavanjem predmetnog groblja i Hadži-Danušine džamije, zahtjevu nije udovoljeno već se bahato pristupilo radovimo prilikom kojih su pronađena cijela trupla starobjelopoljskih muslimana koji su tu sahranjeni“, naveo je Fejzić.

On je pozvaonadležne organe, prvenstveno Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara da zabrane radove i spriječe nastanak veće štete pokretanjem detaljnih arheoloških istraživanja predmetne lokacije kojim bi se utvrdila tačna dispozicija mezarja i temelja džamije, te osigurao adekvatan tretman posmrtnih ostataka i vakufske imovine.

„Takođe, pozivamo tužilaštvo da ispita slučaj i reaguje u pravcu sprečavanja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te povrede groba od strane lokalnih vlasti u Bijelom Polju“, poručuju iz Islamske zajednice.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor