Search
Close this search box.

Italija skraćuje sezonu grijanja za 15 dana

Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije kojom se pooštravaju maksimalne temperaturne granice i skraćuje period grijanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u zemlji će vrijeme grijanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska sezona grijanja biti skraćena za 15 dana, tako da će početak sezone biti odložen za osam dana, a kraj će biti sedam dana ranije, prenosi SEEbiz.

Uredbom se pooštrava i ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u zgradama, nalažući kompanijama da ne prelaze 18 stepeni Celzijusa, a građani moraju postave grijanje na najviše 19 stepeni, umjesto prvobitno planiranih 20.

Nova ograničenja neće se odnositi na bogomolje, jaslice, dječje vrtiće i bazene, kao ni na zgrade čiji se sistemi grijanja oslanjaju na obnovljive izvore energije, objavilo je Ministarstvo.

Dodaje se da će u slučaju izrazito teških vremenskih uslova lokalne vlasti imati ovlaštenja da dopuste grijanje izvan vremena određenog pravilnikom.

Prema studiji nacionalnog regulatora za električnu energiju ENEA, na koju se poziva Local Italia, nova bi ograničenja mogla omogućiti zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan uštede energije prati niz drugih mjera usmjerenih na rješavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno s drugim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom, uglavnom podstaknutom rastućim cijenama energije.

Zemlja se oslanja na uvoz za gotovo 75 odsto svoje energije. Početkom ove godine iz Rusije je uvozila 40 odsto gasa, ali je u julu taj postotak pao na 25 odsto zbog sankcija Moskvi.

Italija je prošlog mjeseca izgubila veliki dio snabdijevanja gasom iz Rusije kada je Gazprom zatvorio gasovod Sjeverni tok 1.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor