Investicione ambicije Elektroprivrede su čista energija i zdrava životna sredina

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović, i izvršni direktor Nikola Rovčanin, učestvovali su na XXXVI međunarodnom savjetovanju iz oblasti energetike, koje je, pod nazivom Energetika 2021 – u susret zelenom oporavku, od 22. do 25. juna održano na Zlatiboru, i na kojem je naglašeno da su investicione ambicije EPCG čista energija i zdrava životna sredina.

Savjetovanje je, uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, organizovao Savez energetičara.

“Na skupu se diskutovalo o obnovljivim izvorima energije (sunce, vjetar, voda, biomasa, biogas, geotermalna energija…), konvencionalnoj energetici i njenim suočavanjem sa energetskom tranzicijom, povezivanjem elektroenergetskog sektora sa sektorima grijanja, transporta i industrije, elektroenergetskim mrežama i tržištima u energetici, multisektorskim zadacima u oblasti unapređenja životne sredine na putu prema EU te ekonomskim i regulatorno-razvojnim pitanjima energetskog sektora”, navode iz EPCG.

Milutin Đukanović je podsjetio na opredjeljenje EPCG da svoj razvoj u budućnosti zasniva na realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, odnosno na razvoju tzv. zelene energije.

Još jednom je najavio izgradnju HE “Komarnica”, ali i vjetro parka “Gvozd” na Krnovoskoj visoravni u nikšićkoj opštini te solarne elektrane “Briska Gora” iznad Bara, kao i niz drugih projekata na čijem razvoju intezivno rade stručne ekipe EPCG.

“Naše investicione ambicije su jasne, čista energija, zdrava životna sredina”, istakao je Đukanović.

Kako navode iz EPCG, među temama koje su pokrenute, najveća pažnja je posvećena strateškom planiranju u uslovima energetske tranzicije, analizi aktuelnih pokazatelja rada energetskog sektora sa uticajem pandemije COVID-19, novim mogućnostima finansiranja energetske tranzicije sa specifičnostima regulative u energetici, savremenim elektroenergetskim sistemima i SMART tehnologijama, savremenim tehnologijama u korišćenju uglja, nafte i gasa i u proizvodnji toplotne i električne energije, analizi energetskih sistema, povezanosti politike zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i optimalnog energetskog razvoja.

Zatim ekološkim, ekonomskim i socijalnim efektima korišćenja obnovljivih izvora energije, održivom razvoju energetike sa aspekta smanjenja uticaja na klimatske promjene te softverskim alatima u službi povećanja brzine i kvaliteta projektovanja, gradnje i eksploatacije, kao i energetske efikasnosti energetske i procesne opreme i postrojenja.

“Učesnici su razmatrali i savremena naučna istraživanja, tehničko-tehnološka rješenja i inovacije u energetskom sektoru, savremene sisteme upravljanja i automatske regulacije u energetici i procesnoj tehnici, studentske akademske projekte te promotivno-marketinške prezentacije i izložbe o energo-dostignućima u energoprivredi, industriji, poljoprivredi, komunalnim sistemima, saobraćaju, zgradarstvu, obnovljivim i novim izvorima energije”, dodaju iz EPCG.

Đukanović i Rovčanin, obavili su niz korisnih razgovora sa uvaženim profesorima, priznatim stručnjacima i predstavnicima energetskog sektora iz regiona.

Rovčanin je upoznao sagovornike sa projektima naše kompanije, naročito onima koji se odnose na TE „Pljevlja“, toplifikaciju tog grada i izgradnju plutajućih solarnih panela.

“Opšti je utisak da se region, uključujući Crnu Goru, nalazi u veoma zahtjevnom procesu energetske tranzicije, koja se naslanja na Evropski zeleni dogovor (EU Green Deal, EU-GD), predstavljen 11. decembra 2019. godine. Prema toj strategiji Evropske komisije, pomenuta tranzicija za cilj ima transformaciju Evrope u pravedno i prosperitetno društvo sa modernom, resursno efikasnom i konkurentnom ekonomijom”, ističu iz EPCG.

Kako zaključuju, ako sve bude teklo po planu, do 2050. godine na njihovom kontinentu neće biti neto emisija gasova sa efektom staklene bašte, a ekonomski rast neće biti povezan s nesavjesnom eksploatacijom resursa

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor