Intenzivan strah od porođaja: Kako da prepoznate tokofobiju?

Foto: bastabalkana.com

Strah, generalno nije racionalna kategorija ljudskog ponašanja. Ali, ako govorimo o strahu od porođaja, on prati većinu žena, međutim ako pređe neke granice normale onda govorimo o fobiji.

Tokofobija je ozbiljan, ekstreman strah od porođaja i procjenjuje se da od ovog straha pati između 2,5 i 14 odsto žena, piše „The Conversation“.

Neki od simptoma koji su karakteristični za tokofobiju su nesanica, poremećaji u ishrani, pretporođajna depresija, kao i potencijalni rizik od postnatalne depresije.

Strah od porođaja se zove tokofobija i može da se podijeli u dvije vrste – primarna i sekundarna.

Primarna tokofobija javlja se kod žena koje nijesu ranije rađale. Za te žene strah od rađanja obično se javlja zbog traumatičnih iskustava iz prošlosti, uključujući seksualno zlostavljanje. Takođe se može povezati i sa slušanjem priča o teškom porođaju, slušanjem priča ili gledanjem programa koji rađanje prikazuju kao opasno životno iskustvo.

Žene koje pate od sekundarne tokofobije imaju tendenciju da se porođaja boje zbog prethodnog traumatskog porođaja. Zbog nje žene teško uspostave kontakt s novorođenčetom.

Dr Katriona Džons kaže da neke žene koje pate od ove fobije odluče da trudnoću prekinu ili izričito zahtijevaju porođaj carskim rezom.

„Mame treba da se posavjetuju s doktorima, psiholozima i ginekolozima i samo u razgovoru s njima riješiće sve svoje dileme. Strah treba da se razumije i da se pomogne ženama da barem razmotre opciju prirodnog porođaja umjesto carskog reza“, kaže dr Džons.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor