Instalirane dvije električne ograde za zaštitu pčelinjaka

Odabir domaćinstava koja su dobila podršku na ovaj način je izvršen kroz javni poziv koji je realizovan u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore

Centar za zaštitu i proučavanje ptica donirao je i postavio dvije profesionalne električne ograde za zaštitu pčelinjaka od strane mrkog medvjeda. Električne ograde su instalirane na pčelinjacima koji se nalaze u nacionalnim parkovima “Durmitor” i “Prokletije”.

Odabir domaćinstava koja su dobila podršku na ovaj način je izvršen kroz javni poziv koji je realizovan u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore.

-Prijavljena domaćinstva su trebala ispuniti sledeće uslove: da su registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave pčelarstvom, da imaju minimum 50 košnica i da prilože dokaz da su nadležnim institucijama u prethodne dvije godine prijavili štetu koju su imali od strane mrkog medveda- saopšteno je iz CZIP-a.

Nerijetko, kako navode, na mjestima gdje se posjedi ljudi preklapaju sa područijima rasprostranjenosti velikih zvijeri dolazi do nastanka imovinskih šteta.

-Po važećoj zakonskoj legislativi, osobe koje bi na svojoj imovini potencijalno mogle pretrpjeti štetu od životinja strogo zaštićenih vrsta, dužne su o svom trošku preduzeti sve zakonski dopuštene radnje i zahvate kako bi sačuvali svoju imovinu, spriječili nastanak štete i ostvarili pravo na naknadu štete ukoliko se ista desi- navode iz CZIP-a.

Instaliranje električnih ograda doprinosi spriječavanju štete na pčelinjacima od strane mrkog medvjeda.

S tim u vezi, CZIP će, kako kažu, dodatno opremiti još sedam domaćinstava električnim ogradama za zaštitu pčelinjaka.

-Ove aktivnosti će biti realizovane kroz projekte „Zaštita mrkog medvjeda u Dinaridima“ finansiranog od strane njemačke fondacije EuroNatur i “Bear in Mind” kojeg finansira Evropska unija a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. CZIP kroz implementaciju ovih aktivnosti teži dostizanju cilja koji se temelji na uvjerenju da je moguće poboljšati suživot između čovjeka i medveda- poručuju iz CZIP-a.

Dugoročno, očekuju od donosioca odluka da definišu nove politike koje će se prioritetno baviti preventivom nastanka šteta, a ne saniranjem već postojećih.

-Isključivo strategija koja omogućava da ni čovjek ni životinja nisu na gubitku, osigurava njihov suživot- zaključuje se u saopštenju CZIP-a.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor