Imovina vrijedi 9.000, a dužni 1.130.088 eura

Agencija za stambeno poslovni fond ostaće dužna radnicima i povjeriocima

Uprava prihoda ostaće bez 577.000 eura na ime poreza i doprinosa, stanari zgrada bez 418.000, a radnici bez 115.000 eura na ime nesiplaćenih zarada.

PLjEVLjA – Da će pljevaljsko preduzeće Agencija za stambeno poslovni fond iz stečaja otići u likvidaciju, najbolje se vidi iz činjenice da je imovina preduzeća procjenjena na vrijednost od 9.370 eura, a da su dugovi 1. 130.088 eura. Sada je već jasno da se nekadašnji radnici ne mogu nadati neisplaćenim zaradama, Uprava prihoda porezima i doprinosima na zarade, a stanari zgrada novcu uplaćenom za sanaciju. Istini za volju najviše se duguje Upravi prihoda, čak 577.000 eura.

-Agencija je na računu u Atlas banci imala 164.213 eura namjeskih sredstava za više zgrada. Odlukom Fonda za zaštitu depozita vraćeno je 50 hiljada, dok je u toku sudski spor za preostali dio novca. Ukoliko bi sud presudio u korist Opštine Pljevlja, sredstva bi bila raspodjeljena zgradama, kao povjeriocima prvog reda, kazao je za medije stečajni upravnik Radojica Grba komentarišući dugove prema stanarima stambenih zgrada, koji inače iznose 418 hiljada eura.

Grba je kaza i da je dio namjskog novca za zgade zatekao na računu, kao i da lokalna uprava vodi spor na sudu za 114 hiljada eura.

-Kada sam imenovan za stečajnog upravnika Agencija je na računu imala 36. 450 eura – kazao je Grba.

Kada je u pitanju dug prema radnicima on iznosi 115 hiljada eura, odnosno 12 zarada. Većina od 22 nekadašnja radnika ostalo je bez posla, dok su samo četiri uspjela da odu u penziju.

-Fond rada isplatio je zaposlenim šest minimalnih zarada, a uplaćeni su porezi i doprinosi za šest mjeseci na minimalan iznos – kazao je Grba.

Agencija za stambeno poslovni fond je lokalno preduzeće čiji je osnivač Opština. U proteklim godinama ovo preduzeće je najviše novca zarađivalo radeći na rekonstrukciji fasada na stambenim zgradama, kao i krovnnim prekrivačima. Nakon što je Agencija otišla u stečaj, poslove na rekonstrukciji fasada i krovova rade privatna preduzeća. Za taj posao prošle godine lokalna uprava je izdvojila oko pola miliona eura. Pritom najveći dio posla je izvršilo preduzeće „Tehnogradnja“ čiji je vlasnik Mirko Bjeković, član Opštinskog odbora DPS-a.

Iz opozicionih partija već godinama tvrdili da se lokalna preduzeća uništavaju upravo da bi funkcioneri DPS-a, odnosno njihova preduzeća, vršila poslove za opštinsku upravu, odnosno da bi se iz opštinske kase na taj način izvlačio novac. Iz lokalne uprave i DPS-a takve optužbe su odbijane kao neosnovane. Posebno su odbacivane optužbe da se od Uprave prihoda traži da blokira račune lokalnih preduzeća kako bi ona išla u stečaj, a potom i u likvidaciju.

B. Je.


Blokada računa, stečaj, pa likvidacija?
Kada je u pitanju Agencija za stambeno poslovni fond kriza u ovom preduzeću traje već duži niz godina. Posebno se pogoršala od kada su 2014. godine kadrovi Bošnjačke stranke, kao koalicioni partneri DPS-a, preuzeli da vode preduzeće. Uprava prihoda je u septembru 2019. godine na osnovu dugova za poreze i doprinose, blokirala račun ovog preduzeće na iznos od 240.000 eura. Pošto preduzeće nije bilo u mogućnosti da isplati pomenuta sredstva, 29. februara 2020. godine Agencija za stmbeno poslovni fond otišla je u stečaj. Sada je sasvim sigurno da će Privredni sud veoma brzo donijeti odluku i o njegovoj likvidaciji. Nezvanično smo saznali da se takva odluka može donijeti i ovih dana, ali nam tu informaciju niko nije mogao potvrditi.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor