„Imamo lijek za erektilnu disfunkciju“

Danski naučnici vjeruju da su riješili problem erektilne disfunkcije otkrivanjem novog tretmana matičnim ćelijama. Injektiranjem 20 metara matičnih ćelija u bazu penisa moguće je oživjeti nerve i krvne sudove.

 
„Terapija matičnim ćelijama može da pomogne milionima ljudi“: Ilustracija (Pixabay)

Taj postupak cijeli polni organ čak čini većim, što Vijagrom ne može da se postigne. 

Kako piše britanski Sandej Tajms, postupak se za sada primjenjuje na muškarcima kojima je zbog karcinoma morala da bude uklonjena prostata. Kao posljedica operacije može da se javi degeneracija nerava i krvnih sudova u penisu, koji se zbog toga skupi. 

Profesor Soren Šeik, direktor danskog Centra za regenerativnu medicinu, kaže da je ponovo dobijena funkcija penisa trajala više od godinu dana, ali upozorava da su potrebna ispitivanja kroz duži vremenski period da bi se dobile konačne procjene.

Više detalja o samom tretmanu, Šeik će otkriti na sastanku Evropskog udruženja za humanu reproduktivnu medicinu i embriologiju, koji će se u julu održati u Barseloni. 

On dodaje da terapija matičnim ćelijama može da pomogne milionima ljudi koji imaju erektilnu disfunkciju zbog drugih bolesti: dijabetesa, srčanih bolesti, visokog pritiska ili jednostavno zbog starenja. Matične ćelije mogu da izrastu u mnogo različitih tkiva ljudskog organizma, poput nerava, jetre, bubrega, ćelija srca… a efikasne su i u izgradnji krvnih sudova. 

Tokom postupka, liposukcijom se uklanjaju masne ćelije iz abdomena. One se zatim centrifugiraju, od njih se odvajaju matične ćelije, koje se injektiraju u pacijentov penis, prenosi Telegram.

Posljednje dvije decenije sve više raste interesovanje za terapijama matičnim stanicama. Naučnici, međutim, upozoravaju da su potrebne godine istraživanja prije nego što se dođe do stvarnih terapija.

Profesor Šeik ističe da ispitivanja za sada dobro napreduju, ali da je put od tretmana veoma dug.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor