Ilegalne taksiste i dalje niko ne kontroliše

Brojni su problemi koji opterećuju legalne taksi-prevoznike u Crnoj Gori, kažu u Strukovnom sindikatu. O stanju u toj branši sačiniće izvještaj i obavijestiti nadležne od kojih, kako kažu, očekuju odgovor.

Nedžad Harović je taksi prevoznik od 2003. godine Za razliku od prosle godine, kada taksi udruženja nisu radila zbog epidemije, ove godine moze nešto i da zaradi i plati 55 eura mjesečno obaveze prema državi. Zarađivao bi i više, kaže, da nema ilegalnih taksista koje niko ne kontroliše.

„Dobili smo TX tablice. Isto kao da nismo. Mislili smo da ćemo riješiti neki problem sa tim, ali nijesmo. Nama je svakim danom sve gore i gore. Ima vozila bez TX tablica veliki broj i po udruženjima, samo stave firme na auto i taksiraju“, kaže za TVCG Harović.

Izostanak kontrole nadležnih inspekcija nije jedini problem taksista, kaže predsjednik njihovog sindikata Borislav Pavlović.

„Na koji način se izdaju licence, izvodi licenci, zbog čega rade radnici koji nijesu prijavljeni, zbog čega rade strani državljani, zbog čega rade sa taksi tablama istaknutim na krovu, a imaju strane tablice, čak nemaju ni naše“, navodi Pavlović.

Kulminacija je, kaže Pavlović, uvođenje elektronske fiskalizacije, odnosno obaveza da u vozilima postoji uređaj koji je povezan sa taksimetrom.

„Ima 360 taksi vozila koji su fiskalizovani, ali i oni odustali da kucaju račune kad su vidjeli da drugih 2.400 nije fiskalizovano“, ističe Pavlović.

Zbog svih problema, Strukovni sindikat će dostaviti izvještaj nadležnim organima o stanju u legalnom taksi prevozu u posljednje dvije godine. Čekaće mjesec dana i neće ići na proteste. Ukoliko ne dobiju odgovor, kolektivno će vratiti licence i preći u nelegalne prevoznike, tvrdi Pavlović. Do sada je licencu vratilo više od stotinu taksi prevoznika.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor