Iako je kolašinski krompir nadaleko čuven po kvalitetu i u stalnoj je potražnji, Crna Gora uvozi holandski krompir

Jedan od najpoznatijih kolašinskih poljoprivrednika iz moračkog Trebaljeva, Pero Novaković, tvrdi da su poljoprivrednici u veoma lošoj situaciji. Država odvaja mala sredstva za poljoprivrednike ovog područja, dok je odnos opštine, kako tvrdi on,  ravan nuli, pišu Dnevne novine.

Iako je kolašinski krompir nadaleko čuven po kvalitetu i u stalnoj je potražnji, Crna Gora uvozi holandski krompir i to po cijeni od euro i 10 centi po kilogramu. Takođe se manipuliše i sa sjemenskim krompirom, pa ono što nije za upotrebu plasira se u poznate supermarkete po cijeni od 19 centi. Tako se i postavlja pitanje da li neko u Crnoj Gori kontroliše kvalitet krompira na našem tržištu.

Kako je objasnio Novaković, on na imanju, površine 62 hiljade kvadratnih metara, ima dvije mini farme, i to mini farmu krava, kojih trenutno ima osam i mini farmu svinja, kojih ima preko 30. Ima i kompletnu liniju mašina, namijenjenu za poljoprivredu. Pored proizvodnje konzumnog krompira, bavi se i proizvodnjom lisnatog sira i starog kajmaka iz kaca. Sira godišnje proizvede oko dvije tone, a kajmaka tonu. Jako je zadovoljan plasmanom, ali je nezadovoljan odnosom države prema poljoprivrednicima tog kraja.

“Rod krompira je ove godine bio solidan u odnosu na prethodne. Zasadio sam oko četiri hektara krompira i rodilo je 40 tona. Do sad smo sadili pet vrsta krompira, a prošle godine nam je nestao “mičigen”. Kako su radnici tokom sadnje pogrešno radili, tako su i upropastili to sjeme. Ostali smo bez najtraženijeg sjemena. Probao sam da ga nabavim, ali nigdje u Crnoj Gori ga nijesam našao, tako da smo ove godine sadili “rudolf”, “agril” i “kenebek” to su bijeli, žuti i crveni krompir”, kazao je Novaković.

On kaže da se bavi proizvodnjom konzumnog krompira, ali da su drugi proizvođači bili pametniji od njega, jer bez obzira što nijesu pravi poljoprivrednici, registrovani su kao proizvođači sjemenskog krompira.

“Događa da od države dobiju oko 700 i nešto eura po hektarskoj jedinici. Ono što im institut precrta, oni to daju u supermarkete po cijeni od 19 centi po kilogramu. Ovo što ostane, iznesu kao i ja za prodaju i kažu da su toliko puno proizveli krompira da idu sa cijenam od četiri eura za 10 kilograma. To nije kvalitetan krompir”, kazao je Novaković.

Njega čudi, kako kaže, da se iz Holandije uvozi krompir kojem je cijena po kilogramu jedan euro i 10 centi, a sa carinom i svim ostalim je dupla i trodupla cijena, a mi imamo tako dobar i kvalitetan krompir.

“To ne mogu nikako da shvatim. Zadovoljan sam sa prodajom, imam svoju trafiku na magistralnom putu i tu sam preko dana, ali šta se dešava sa manjim proizvođačima itekako dobrog i kvalitetnog krompira. Kod mene najviše kupuju krompir ljudi iz Srbije, čak mi dolaze iz Loznice i to tri puta godišnje, kupujuću po 200 kilograma. Jutros je sva prodaja otišla za Beograd. Tako da se vidi da nema potrebe za uvozom krompira u Crnu Goru. Tačno je da je kolašinski krompir najbolji, jer kvalitet krompira, pored dobre odrade, zavisi i od strukure zemljišta, a ovdje je svakako najbolja zemlja za uzgoj krompira”, kazao je on.

 Novaković zaključuje da je agrar u Kolašinu potpuno umro, a razlog je loša raspodjela državnog budžeta za poljoprivrednike koji iznosi samo 10. 000 eura za cijelu opštinu Kolašin.

“Ja sam samo za jedan objekat, za štalu uložio 12.500 eura. Nikad mi niko jednog centa nije dao”, rekao je Novaković.

Izvor i foto: Dnevne novine/CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor