I za šupu po dozvolu u Podgoricu!

Glasanje o Zakonu o planiranju prostora u utorak odloženo zbog uzdržanosti koalicionih partnera. Saglasnost za podizanje velikih i malih građevina građani će tražiti u Podgorici.

        PREDLOŽENI Zakon o prostornom planiranju i izgradnji našao se u utorak pred poslanicima vladajuće većine u crnogorskoj skupštini , ali se o njemu nije glasalo, već će to biti učinjeno na nekoj od narednih sednica.

Ukoliko se usvoji novi Zakon građani će za najmanju sitnicu vezanu za podizanje velikih i malih objekata, turističkih kompleksa, porodičnih kuća, pomoćnih objekata – štala, garaža i slično, saglasnost morati da potraže u Podgorici, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma! Izrada planova, izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, određivanje visine i naplata komunalija, samo su deo nadležnosti koje se ovim zakonom oduzimaju opštinama i uskraćuje mogućnost da planiraju razvoj i raspolažu značajnim resursima na svojoj teritoriji.

Plaćanjem dažbina građani će puniti državni budžet, dok će opštinski i te kako osetiti nedostatak priliva sredstava, posebno na crnogorskom primorju. Kako će novi sistem funkcionisati (ukoliko prođe skupštinsko glasanje), pokazaće vreme, ali već su sada prilično snažna negodovanja sa juga i severa. Može li neko iz Podgorice, u Vladi Crne Gore, da zna bolje od Sutorana, Igaljana, Budvana, Ulcinjana, Cetinjana, Nikšićana, Bjelopoljaca, Rožajaca, Durmitoraca kako planirati prostor na tim terenima?

Zakonom je predviđena legalizacija divlje gradnje u zonama morskog dobra, nacionalnog parka, zaštićenih kulturnih i prirodnih dobara. Tim dokumentom od oko 100.000 nezakonito izgrađenih objekata država će umesto opština napuniti svoju kasu sa više stotina miliona eura! „Divljaka“ je u Crnoj Gori, naročito u njenom primorskom delu, zaista mnogo. Radi se o objektima zidanim decenijama unazad, mahom sedamdesetih, pa do kraja devedesetih godina prošlog veka. Najviše se bespravno gradilo na krajnjem jugu Crne Gore, u Baru i Ulcinju, ali i duž budvanske rivijere i Boke kotorske, kao i u širem rejonu Podgorice.

Izvor:Večernje novosti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor