I pored brojnih najava od ponovnog aktiviranja Rudnika mrkog uglja u Beranama još uvijek nema ništa

Od pokretanja proizvodnje u Rudniku mrkog uglja još uvijek nema ništa, piše list “Dan”

I pored brojnih najava od ponovnog aktiviranja Rudnika mrkog uglja u Beranama još uvijek nema ništa. To se nije desilo iako su predstavnici rudnika zadnjih mjeseci vodili konstruktivne razgovore sa predstavnicima Vlade o stavljanju u funkciju jame “Petnjik”.

      Rudnik mrkog uglja, Berane, Foto: Tufik Softić

U minulom periodu imali smo dva vrlo važna i korisna sastanka sa predstavnicima Vlade, odnosno Ministarsva za kapitalne investicije. Na tim sastancima smo prezentovali šta bi to trebalo da se uradi kako bi se rudnik u Beranama stavio u ponovnu funkciju. Naši predlozi su naišli na razumijevanje predstavnika Vlade i njenih istitucija što ulijeva nadu da će se za pokretanje proizvodnje u rudniku, uz određene državne olakšice, iznaći neko odgovarajuće rješenje. Siguran sam da kod Vlade postoji dobra namjera, ali još uvijek se nije došlo do konkeretnih rješenja za pokretanje proizvodnje – naveli su iz Rudnika mrkog uglja.

Iz lokalne uprave su istakli da su razgovarali sa predstavnicima Rudnika i da će uraditi sve što je u njihovoj mogućnosti da ovo preduzeće počne ponovo da radi.

Rudnik se suočio sa ozbiljnim problemima, ali postoji mogućnost da se oni prevaziđeu na način što bi se ruda iz Berana transportovala za Pljevlja. U tome Rudnik očekuje Vladinu pomoć,a prije svega, u dijelu davanja subvencija za odvoz sirovine – naveli su iz lokalne uprave.

Proizvodnja u Rudniku mrkog uglja prekinuta je prije godinu dana, kada je oko sto radnika upućeno na biro rada. Nakon toga u Rudniku je ostalo petnaestak radnika koji rade na održavanju postrojenja. Kao glavni razlog za obustavu proizvodnje navedeno je to što već dvije godine gubitke rudnika u Beranama pokriva vlasnik iz Srbije.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor